°C 21

Autori, planinari i kviz u Noći knjige

19.04.2017.

ivana

Ovogodišnja manifestacija Noć knjige izlazi iz svojih okvira, a književna događanja očekuju nas tijekom tri dana.

U petak 21. travnja manifestacija posvećena knjizi i čitanju počinje s književnim druženjem koje će već tradicionalno otvoriti FA Turopolje u parku ispred Središnjeg odjela za odrasle Gradske knjižnice Velika Gorica.

-U Čitanjima bez korica – programu u kojem predstavljamo velikogoričke autore bez (do sada objavljenih) knjiga – naša je gošća Ana Lovrenčić. Velikogoričanima i puno šire poznata je kao pjevačica u brojnim bendovima i glazbenim projektima, među kojima su najpoznatiji The Changes i Mixed up Mary, uz to je lektorica, glumica i glazbena animatorica s vlastitom glazbaonicom… Piše pjesme za čitanje i slušanje. Piše i kratke, ali dojmljive prozne tekstove na rubu stvarnosti i fikcije i, mada ih ne smatra važnima, mi mislimo da su super. Dođite, poslušajte i uvjerite se i sami. Bit će i svirke-najavljuju organizatori istog dana slijedi gostovanje Planinarskog kluba Horizont VG i pub kviz posvećen književnosti.

Nacionalnom manifestacijom Noć knjige afirmira se ljubav prema knjizi i čitanju, a u nju se uključuju hrvatske knjižnice, knjižare i ostale institucije koje se bave knjigom s ciljem da oči javnosti usmjerimo na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima. Njome se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, a kako se dan ranije, 22. travnja, obilježava i Dan hrvatske knjige (u spomen na datum dovršenja Marulićeve „Judite“ 1501. godine), ova se dva važna datuma objedinjuju u jedinstvenu manifestaciju u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. Organizatori događanja su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

PROGRAM

PETAK

18.30 sati – Nastup FA „Turopolje“ – Folklorni ansambl „Turopolje“ izvodi pjesme i plesove povodom Jurjeva; Sveti Juraj zaštitnik je Turopolja i proljetne vegetacije, a njegov blagdan ujedno je i Svjetski dan knjige na koji se prema starom katalonskom običaju daruju knjige i ruže

Gosti: FA Turopolje

19.00 sati – Čitanja bez korica: Ana Lovrenčić – Književni program u kojem predstavljamo još neobjavljene velikogoričke autore.  U Noći knjige naša gošća je  Ana Lovrenčić. Velikogoričanima i puuuno šire poznata je kao pjevačica u brojnim bendovima i glazbenim projektima, među kojima su najpoznatiji The Changes i Mixed up Mary, uz to je lektorica, glumica i glazbena animatorica s vlastitom glazbaonicom… Piše pjesme za čitanje i slušanje. Piše i kratke, ali dojmljive prozne tekstove na rubu stvarnosti i fikcije i, mada ih ne smatra važnima, mi mislimo da su super. Dođite, poslušajte i uvjerite se i sami. Bit će i svirke!

Gošća: Ana Lovrenčić

20.00 sati – Putopisno čitanje uz Planinarski klub Horizont – predstavljanje kluba uz projekciju fotografija i snimki s planinarskih ruta te uz čitanje putopisnih tekstova članova kluba

Gosti: članovi Planinarskog kluba Horizont iz Velike Gorice

21.00 sati – Književni pub kviz – Četiri ekipe. Pet kategorija pitanja. O knjigama. Pitanja sastavljaju vaši knjižničari, a ispituje vas ekipa iz Goričkog kluba mladih. Mjesto radnje: knjižnica. Vrijeme radnje: Noć knjige. Nagrade: knjiški izazovne. Budi tamo!

 

SUBOTA, PODRUČNA KNJIŽNICA GALŽENICA
 

8.00 – 13.00 sati - Festival knjiga – Kulturna akcija na kojoj će se u izlogu knjižnice prezentirati svi novonabavljeni naslovi iz područja hrvatske književnosti. Ova smotra knjiga veže se uz Dan hrvatske knjige, Svjetski dan knjige i autorskih prava i Svjetsku noć knjige. Ispred Knjižnice u subotu 22. travnja 2017. bit će postavljen štand na kojem će građani moći kupiti knjige hrvatskih autora iz revizijskog otpisa po simboličnoj cijeni od 5,00 kn.

 
PONEDJELJAK, DJEČJI ODJEL


10.00 sati – Krešimir Butković: „Bornin vremeplov“ – Književni susret s Krešimirom Butkovićem i predstavljanje knjige „Bornin vremeplov“. Riječ je o znanstveno-fantastičnom romanu koji je nastao na ideju autorova nećaka Borne Butkovića. Odlikuje se napetošću radnje, emocionalnošću i te je izuzetno televizičan i filmičan pa se nadamo da ćete svi biti oduševljeni Borninim putovanjem kroz vrijeme.

Gost: Krešimir Butković, književnik