Novosti Sport Događanja

Barbara Županić (MOST): Moj fokus bit će mladi

11.05.2021. / Maja Peranić

MOST Velike Gorice održao je danas konferenciju za medije kojoj je glavna tema bila njihov program za mlade u Velikoj Gorici, a predstavila ga je kandidatkinja MOST-a za zamjenicu gradonačelnika Barbara Županić. No, osim teme mladih istaknuli su i probleme naselja Podbrežnica koje je bilo izabrano za mjesto održavanja ove konferencije.

Na samom početku koordinator MOST-a Velika Gorica Damir Slojšek istaknuo je kako je upoznat s problemima Podbrežnice vezanima za sport i igralište. Podsjetio je na odbijeni amandman na Gradskom Vijeću kojem se željela osigurati izgradnja polivalentnog igrališta u ovom naselju. Umjesto toga, kaže Slojšek, stanari Zadarske ulice u Podbrežnici, tik uz svoje kuće i stanove dobivaju „cage ball” koji će im stvarati konstantnu buku. Iz MOST-a tvrde kako nisu protiv sporta, ali su protiv loše ili nikakve komunikacije Grada s mještanima.

-Ovo što se ovdje radi takozvani cage ball odnosno nogomet u kavezu. Što dobivamo time? Dobivamo konstantnu buku, dok nitko iz Grada nije iskomunicirao što građani misle o tome. Mi jesmo za, mi jesmo za sport u svakom slučaju, ali ne da taj sport ulazi ljudima u dvorište. Pogledajte zemljište iza, komotno se moglo to povući malo dalje i napraviti igralište. Ponavljam, ovo je sve mazanje očiju građanima pred izbore. Ovo je nekakvo fiktivno rješenje samo da se vidi da se nešto napravilo i to je sve. Kao što vidite, danas ovdje nema nikoga. Također sam dobio dojavu da se to radi bez papira i da provjerimo je li to istina. Tražimo i inzistirat ćemo na kombiniranom igralištu. Kada dođemo na vlast to ćemo i ostvariti-kazao je Slojšek istaknuvši kako ovaj kvart od kad postoji nema igrališta, a djeca košarku igraju na samoj cesti.

Mladi su ravnodušni i apatični

Da se politika u Velikoj Gorici ne bavi dovoljno građanima slaže se i MOST-ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Barbara Županić, a posebno je istaknula mlade među kojima je zavladala ravnodušnost, apatija i averzija prema politici. Ona to namjerava promijeniti.

-Veliki, ali zaista veliki problem su mladi. Među mladima je zavladala ravnodušnost, apatija, a čak i averzija prema politici i političkim procesima. To nije slučajno i potpuno je razumljivo. Mladima nedostaje, odnosno ima premalo kreativnih, kvalitetnih i dobrih rješenja i ideja. Stranke koje mladima mogu ponuditi potplaćeni i to članski posao tjera zapravo mlade ne samo van granica našega grada već i van granica Lijepe naše-kazala je Županić poručivši mladima da su promjene moguće i da se moraju dogoditi.Podsjetila je na borbu koju mladi prolaze nakon završetka školovanja, pronalaska posla.

-Ne želim u ovom dijelu 21.stoljeća biti dio društva koji ne poduzima ništa i koji samo veliča asfalt i nogostup. Zar zaista ja moram pljeskati jer je netko napravio novi nogostup i friško pokrpao ceste-istaknula je.

Apsolutni fokus svog djelovanja usmjerit ću na mlade, odmaknuti se toj predstavničkoj demokraciji i približiti se toj izravnoj demokraciji u kojoj će se svi problemi koje imaju mladi u Velikoj Gorici rješavati tako da će se te mlade uključiti i pitati, i da ćemo zajedno s njima rješavati. Ključan je političko demokratski iskorak i evolucije do transparentnog rješavanja pitanja za sve mlade.

Neke od ideja za poboljšanje života mladih je postavljanje higijenskih uložaka za djevojčice u osnovnoj školi, osnovali bi ljetnu školu gdje bi mladi koji su završili učiteljski i kineziološki fakultet mogli raditi s djecom i tako bi im se pružila prilika za prvi posao. Noćni život, kulturni projekti, sport, ideja kažu ima puno, no kad se sazna stanje blagajne moći će se konkretnije razgovarati o projektima, istaknuli su iz MOST-a.Valentina Dorotić koordinatorica MOST-a za mlade je istaknula veliki animozitet mladih prema politici jer su mišljenja da su na političkoj sceni „svi isti”.

-Ja mislim da nisu. Pokažimo da nisu. Naši birači se vode matematikom da padamo u što veći minus jer se boje pred sebe staviti onaj ishod koji ne mogu izračunati. I crveni i plavi su pokazali što znaju. Pokazali su kompetencije i vještine. Dopustimo im da ih pokazuju negdje drugdje! - kazala je Dorotić i pozvala mlade da 16. svibnja izađu na izbore.

Decentralizirati mjesnu samoupravu

Tiskovnoj konferenciji nazočio je i predstavnik HSP-a Velike Gorice Lucijan Maslač koji je također upozorio na probleme Podbrežnice na koje je često kao Gradski Vijećnik upozoravao. Istaknuo je kako je mjesnoj samoupravi potrebna decentralizacija te da bi Gradska Vlast trebala imati sluha za interese mještana.-Želimo decentraliziranu mjesnu samoupravu. Ljudi se više ne žele petljati u mjesnu samoupravu i u vijeće Gradske četvrti, a dokaz tome je da je u 20 mjesnih samouprava samo jedna kandidacijska lista. Ne dozvoljava se ljudima koji sudjeluju u radu vijeća Gradskih četvrti da odlučuju, kad su već obišli svoj kvart i rekli sami što žele da se radi. Ja neću vama dolaziti u vaš kvart i govoriti što vama treba, pa nemojte niti vi u moj. Godinama se raspravlja o polivalentnom igralištu da bi nam se dogodilo to cage ball igralište koje nikad nije bilo u planu-kazao je Maslač.

Galerija slika

Barbara Županić (MOST): Moj fokus bit će mladi Barbara Županić (MOST): Moj fokus bit će mladi Barbara Županić (MOST): Moj fokus bit će mladi Barbara Županić (MOST): Moj fokus bit će mladi Barbara Županić (MOST): Moj fokus bit će mladi Barbara Županić (MOST): Moj fokus bit će mladi Barbara Županić (MOST): Moj fokus bit će mladi

Podijeli