°C 13

Besplatni upisi do kraja rujna: Prilika da se i vaši malci okušaju u akrobatskom rock 'n' roll-u

18.09.2019.

Romana Šimek

Akrobatski rock'n'roll svoje korijene vuče iz 1957. godine, kada se, prema nekim izvorima prvi puta pojavljuje kao društveni ples. Od swinga, koji nastaje 1920., nastaje lindy hop-  prvi ples u paru koji uključuje elemente akrobatike. Rastom popularnosti rock glazbe 1959. rađa se i plesni stil rock 'n' roll koji u vrlo kratkom vremenu postaje nevjerojatno popularan u cijeloj Europi. Osnovna ideja koja je stajala iza pojave tog plesa bilo je povezivanje plesne umjetnosti, rock’n'roll kulture i gimnastičkih elemenata. Kako bi se i najmlađi Goričani mogli okušati u tom plesu i sportu pobrinuo se Akrobatski rock'n'roll klub VEGA koji treninge održava na čak osam gradskih lokacija. 

Današnji akrobatski rock'n'roll sport fokusiran je na što atraktivnije elemente, bilo da se radi o plesu ili o akrobacijama. Dvostruki salto, visoko curenje, twist - sve su to akrobacije koje plijene pažnju. Odlični, hrvatski  parovi osvjajaju svjetska prvenstva i vode na godišnjim rang listama. Zbog toga su i u Svjetskoj rock n roll organizaciji visoko pozicionirani naši treneri te suci.

Ovo je vrlo dinamičan sport i čini mnogo dobroga tijelu. Uključene su ruke, noge, cijeli trup, a treninzima se dobiva izvrsna koordinacija ruku i nogu, a poboljšavaju se i motoričke sposobnosti. 

Danas, iako jedan od najmlađih klubova Hrvatskog rock 'n' roll saveza, sa svojim članovima ostvaruje zavidne rezultate, te nosi glas kluba s najvećim rastom kvalitete. Statistika pokazuje da imaju najbolje rezultate po broju natjecatelja u Hrvatskoj, a do sada su se njihovi članovi proslavili titulama državnih, europskih i svjetskih prvaka te od 2006. godine do danas konstantno imamo parove među deset najboljih svjetske rang liste. Dokaz stručnosti i kontinuirane kvalitete rada leži u glavnom treneru Tomislavu Odžiću koji je izabran i licenciran od strane WRRC-a (Svjetske Rock 'n' Roll Konfederacije) kao Curator (Ambasador) Akrobatskog Rock 'n' Rolla (u Brazilu, Srbiji, Peruu, Japanu i Crnoj Gori). Curator je odgovoran za pokretanje našeg sporta, provođenje trenažnog procesa, educiranje trenera i sportaša u zemljama svijeta gdje naš sport nije prisutan. 

Zašto i za koga?

Obzirom da se 40% djece u dobi od 10-13 godina ne bavi sportom cilj je približiti im sport i potaknuti ih na kvalitetno korištenje slobodnog vremena. Program rada bazira se na osvještavanju djece i mladeži o sportskom načinu životu, korisnom iskorištavanju vremena i energije, razvijanju talenata, kreativnosti i potencijala. Budući da 90% djece u Hrvatskoj provodi 3-4 sata dnevno ispred TV-a ili ispred računala te se malo kreću, gube osjećaj odgovornosti i samopouzdanja, ne razvijaju se fizički i psihički, a sve su više asocijalna što potencira sukobe i nasilje unutar njihove sredine, treba ih što prije uključiti u sportske aktivnosti. 

Sport je važna ljudska aktivnost. Garancija je zdravijeg životnog stila, potiče fizički i psihički razvoj i u nekoj mjeri je zaštita od negativnih utjecaja društva (droge, kriminala). Samoj djeci i mladima on omogućava zanimljiva putovanja, sklapanje prijateljstava i zabavu. Nadalje, tu je i njihova motivacija da uče nove i unaprijede već usvojene sportske vještine te da uživaju u izazovu sportskog nadmetanja. Na taj način ciljano potičemo razvoj osjećaja kontrole nad svojim ponašanjem, preuzimanju odgovornosti kako za uspjeh, tako i za neuspjeh, što smatramo bitnim čimbenicima u njihovom budućem životu i radu. 

Kako postati član ARRK VEGA?

Upisi u ARRK VEGA besplatni su do kraja rujna, što je odlična prilika za sve roditelje da daju priliku svojoj djeci okušati se u spoju gimnastike, plesnih elemenata i rock ‘n’ roll glazbe, uz treninge i putovanja s rasplesanim vršnjacima. 

Program bi se održavao dva puta tjedno kroz cijelu školsku godinu, na čak osam gradskih lokacija, za predškolarce i školarce, koji bi u pojedinim školama treninge mogli obavljati čak i za vrijeme produženog boravka. Polaznici tečaja će u prvim satima učiti ritam, osnovne plesne pokrete, pravilno držanje i razvijati koordinaciju. Kako će vrlo brzo savladati osnove nastavljaju s učenjem osnovnog koraka, timskih plesnih figura te plesnih figura u paru što je priprema za stvaranje prvih koreografija. 

Treninzi se održavaju u čak sedam osnovnih škola, Osnovnoj školi Vukovina, Osnovnoj školi Jurja Habdelića, Osnovnoj školi Eugena Kumičića, Osnovnoj školi Velika Mlaka, Osnovnoj školi Eugena Kvaternika, Osnovnoj školi Novo Čiče te u Osnovnoj školi Odra te u dvorani Vega.

Sve informacije oko upisa, treninga te samog programa možete potražiti na web stranici www.vega.com.hr ili telefonski na broj 0989585999 .