°C 10

Biškup Šafar predvodit će mraclinsko Martinje

06.11.2017.

ivana

"Biškup" Damir Šafar sa svojim pomoćnicima pokrstit će mošt na proslavi Martinja u Mraclinu kojeg 11. studenog organizira Društvo žena "Anđela Lovreković".

Martinje počinje u subotu u 19 sati u društvenom domu Mraclin, a uz dobro vino neće nedostajati ni domaće kuhinje, kako jela tako i slastica za koje će se pobrinuti Mraclinke. Svoju živopisnu najavu događanja napisale su na domaćem turopolskom, pa je tako i prenosimo:

Grozdje smo pobrali, mošt je otkipel, i treba ga – kak su i dedi naši – okrstiti, da nam postane mlado, fino vinčeko, za okrepu duše i tela.  Krstili ga bumo 11. studenog 2017. v Društvenom domu v Mraclinu ob sedem vur navečer, pak smo za tu prigodu pozvali biškupa Damira Šafara i njegove uzorite pomoćnike Ivicu Đuričića i Tomislava Galekovića Brku, da nam mošteka pokrstiju i v mlado vino pretvoriju. Za veselje i popevku pobrinuli se budu naši lepi mladi mraclinski dečki z tamburaškoga sastava „Lajbeki“.

Da bi mogel piti, moraš i dobro jesti, pak se bumo mi žene, „Anđele“ z Mraclina, pobrinule za pravi martinski jelovnik. Uz piće dobrodošlice, skuvale bumo finu domaću suvu vratinu i domaće mesnate kobase, spekle krvavice, a vuz sve to zdinstale kiselo zelje i zrestale kramper. Omesile bumo i štrukle, prave mraclinske s tropom, i još spekle fine domaće kolače, sve to za 60 kuna po osobe. Pijaču si bute posebno platili, a složile bumo i tombolu, tera bu saka dobitna. A de je martinjska guska, pitate se? Pečenu gusku bu na tombole dobil najsretniji gost, a oni teri budu imeli majnše sreče nek si poprave raspoloženje s pečenimi kostajni. I toga bude.

Prijave se zaprimaju na 091 735 6924 (Vesna) i 091 547 1104 (Dijana), stoga želite li doživjeti mraclinsko martinje rezervirajte svoje mjesto što prije.