°C 18

Četiri žene, jedan problem - alkohol i terapeut bivši ovisnik

17.04.2019.

Romana Šimek

Predstava kazališta Moruzgva i Ludens teatra ‘Brodolomke’ povodom Dana Učilišta, 23. travnja održat će se u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

„Brodolomke“ su dirljiva i smiješna tragikomična priča o četiri žene zarobljene na jednom mjestu.

Četiri vrsne glumice (Ecija Ojdanić, Anita Matić Delić, Daria Lorenci Flatz, Sanja Milardović) i jedan glumac (Luka Petrušić), kroz situacije pune gorkoga humora, glazbe i plesnih brojeva, publiku vode na putovanje od naizgled nespojivih kombinacija do priče o prihvaćanju, razumijevanju, prijateljstvu i oprostu. Odluče se suočiti s istim problemom, alkoholom, njihovi životi povezat će se plesnom terapijom koju vodi ništa manje osebujan bivši ovisnik. Iako različite, njihove sudbine nose prepoznatljive, univerzalne probleme, jer alkohol kao sredstvo utjehe, samo je posljedica krize društva u kojemu je žena danas suočena s previše izazova, starih predrasuda i intimnih pitanja.

Dramaturška obrada improvizacija i promišljanja izvođača na zadanu temu predloška Ane Maras Harmander ovom materijalu daje jednu vrlo iskrenu nijansu, pa tako predstava progovara i o osobnim razmišljanjima i intimnim obračunima izvođača sa svijetom u kojemu svi živimo.

Ulaznice se mogu podići na dan predstave, u utorak, 23. 4. 2019., od 18:00 do 20:00 h na blagajni Učilišta.

Glumica Ecija Ojdanić o predstavi

-Čitala sam knjigu o alkoholizmu dr. Torrea, i svima ju toplo preporučujem. Stručna i pitka. Ženski je alkoholizam u porastu iako naoko manje od muškog. Opasniji je od muškog jer je tajan, nevidljiv, intimniji. Žene puno prije postanu ovisne i teže se liječe. Kod muškaraca je to nerijetko društvena ovisnost i tako krene. Više se treba govoriti o toj tabu temi.

Ovom predstavom skrećemo pozornost na tu temu, nadam se. Volim kada kazalište na taj način rasvijetli društveno relevantnu temu. Mene zanima da kroz temu ponudimo i rješenje problema. Osobno sam optimistkinja do zadnje kapi krvi i vjerujem da se svaki problem da riješiti. Iako se ne smatram feministicom, smatram se ženom koja je na osnovi svojih slabosti gradila i svoju snagu. Uspjela sam jer sam imala veliku podršku svoje majke koja je tipični primjer patrijarhalne majke koja je podredila svoj život obitelji.

Njezino životno ispunjenje smo mi, bez frustracije. I sestra i ja smo od toga dobile samopouzdanje i disciplinu. Iako će moj otac kuću na selu ostaviti mom sinu, jer je muško, a ne meni (smijeh). Nevjerojatno mi je da nakon svih izborenih prava opet živimo nove oblike konzervativnosti. Ja sam naivna i mislim da je nemoguće zabraniti pobačaj, ali tko zna. Mislim da mora doći do preokreta. Sve okoštale strukture su pri raspadu, tako barem izgleda. Mi kao putujuće kazalište to također uočavamo, vidno je manje stanovništva i govore nam da odlaze više radi nepravde negoli ekonomije. Razvijen je sustav apsolutnog nepotizma. Imam osjećaj da smo imali sigurnije i stabilnije društvo. Iako je, na primjer, moja obitelj uvjetno prosperirala u Hrvatskoj- rekla je za Jutarnji.

Ecija Ojdanić pokretačica je i osnivačica Kazališta Moruzgva, diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1997. godine te ostvarila brojne kazališne, filmske i televizijske uloge. Višegodišnji uporni rad, kreativnost i inovativnost rezultirali su uspješnim pozicioniranjem Kazališta Moruzgva kao važnog čimbenika na nezavisnoj kulturnoj sceni u Zagrebu. Predstave Kazališta Moruzgva gostuju u više od 40 gradova diljem Hrvatske.

 

foto: Sandra Simunovic/PIXSELL