°C 15

„Črni kaj“ i „Privjezak sudbine“ najbolji na „Turopoljskoj poculici“

28.03.2019.

Petar Brnada

Matičin književni natječaj „Turopoljska poculica“ ove su godine osvojili radovi “Črni kaj“- autora Stjepana Zlodija iz Šiljakovine, te „Privjezak sudbine“, autorice Mirjane Pejak iz mjesta Staro Pračno kraj Siska.

„Črni kaj“ proglašen je najboljim djelom u kategoriji radova na kajkavskom jeziku, a „Privjezak sudbine“ u kategoriji radova na standardnom jeziku. Matičin natječaj za 2018. godinu, za proznu formu -kratka priča- pisanu kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom, raspisan je 15. rujna 2018. i potrajao je do 25. prosinca 2018. godine.

Na 10. izdanje „turopoljske poculice“ pristigla su ukupno 32 rada, a autori radova, kao i svake godine do sada, dolaze iz gotovo cijele Hrvatske, od Zagreba, Oroslavja, Velike Gorice, Vukovine, Šiljakovine, Kobilića, Ivanić-Grada, Buševca, Siska pa sve do Slavonskog Broda, Karlovca, Novog Marofa, Zadra, Ludbrega, Virovitice, Varaždina i Opatije.

Kako su kazali iz Matice, prispjele radove Provedbeno povjerenstvo u sastavu: Stjepan Rendulić i Bosiljka Martinković predalo je Prosudbenom povjerenstvu samo s naznačenom zaporkom bez imena autora.

Osim dva pobjednička djela, Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Bernardina Petrović, predsjednica i članovi: Đurđa Parać i Božidar Prosenjak, izabralo je još četiri rada, dva na kajkavskom i dva na standardu, koji su ušli u uži izbor.

Među njima se nalaze djela „Voz sena“ Nevenke Lang iz Velike Gorice, „Malčica i skruhani angel“ Tibora Martana iz Novog Marofa, „Bomboni“ Ljiljane Brković Zorčić iz Siska te „Čitko i Putko“ autorice Ljerke Pukec iz Zagreba.

-Iskrene čestitke autorima odabranih radova, a ostalim autorima želim sretan ishod u našem narednom Natječaju. Hvala svim natjecateljima na sudjelovanju u natječaju- poručio je Stjepan Rendulić, predsjednik Ogranka.