Novosti Sport Događanja

Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti

24.05.2024. / Redakcija

Sve je više izazova za čije smo stvaranje sami zaslužni, a na neke od njih u budućnosti ćemo teško moći adekvatno odgovoriti. Jedna je ovo od ključnih poruka međunarodne konferencije Dani kriznog upravljanja čije je nikad važnije 17. izdanje održano u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica. Više od 400 stručnjaka u protekla dva dana raspravljalo je o gorućim temama poput klimatskih promjena, prirodnih katastrofa izazvanih neposrednim ljudskim djelovanjem, međunarodnoj sigurnosti i drugim aktualnim temama koje zahtijevaju razinu kriznog upravljanja koju možemo dostići samo uz pomnu i kvalitetnu pripremu.

-Ovdje sam jer smatram da je izuzetno važno da se održavaju ovakve konferencije upravo zbog toga što se stalno susrećemo s raznim krizama poput Covida, migracijskih kriza i raznih drugih. Trebamo biti pripremljeni na krize i zbog toga je potrebno okupljati stručnjake, pogotovo na internacionalnoj razini, kako bismo razmjenjivali razna mišljenja i iskustva te bili spremni za buduće krize – istaknula je bivša Predsjednica Međunarodne federacije za zdravlje okoliša (IFEH) iz Portugala Susana Paixao te dodala:

-Također mi je drago da sam u Hrvatskoj, upravo u ovom razdoblju jer u Australiji izabran novi Predsjednik Međunarodne federacije za zdravlje okoliša, g. Bruno Cvetković. Ovom prilikom čestitam g. Cvetkoviću i Republici Hrvatskoj na ovom važnom imenovanju.

Među brojnim stručnjacima, veliku pažnju zaokupilo je predavanje voditeljice ureda za klimatske promjene EU Komisije Elene Malinovske Višnar, koja je predstavila temu klimatskih promjena i kako se pripremiti za posljedice koje donose.

-Analize kriznih situacija, praktične radionice i rasprave na ovoj konferenciji pružile su dragocjene uvide u uzroke i posljedice kriza poput potresa i ostalih koje su u proteklom razdoblju pogodile Hrvatsku te su značajna pomoć u pripremi za buduće izazove. Stručnjaci su zajedno predstavili rješenja kako možemo bolje razumjeti dinamiku kriznih situacija i kako možemo primijeniti te spoznaje u budućem upravljanju krizama koje nas zateknu- izjavila je prof.dr.sc. Sanja Kalambura, predsjednica organizacijskog odbora konferencije.

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a dvodnevnom događaju su prisustvovali i ravnatelj Civilne zaštite RH Damir Trut, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice, partnera projekta Neven Karas, prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN, v. d. dekana Veleučilišta Velika Gorica Tamara Čendo Metzinger, prof.dr.sc. Sanja Kalambura, predsjednica organizacijskog odbora konferencije, voditeljica odjela za komunikacije, partnerstva i mreže Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Carmen Gruber te brojni stručnjaci iz ovog područja.

-Danas kada se susrećemo sa svim ovim vremenskim nepogodama, krizama, ratovima, potresima jasno je koliko je ustvari dobar odgovor na krizne situacije potreban. Veleučilište Velika Gorica je ovo započelo prije 17 godina, kada to još nije bilo u ovakvom obimu kao danas. Mislim da je danas to važnije nego ikada, ne samo ova konferencija nego i osposobljavanje, odnosno školovanje stručnjaka koji će biti sposobni odgovoriti na krize u budućnosti– istaknuo je zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Neven Karas dok je v. d. dekana Veleučilišta Velika Gorica Tamara Čendo Metzinger zaključila:

-Ponosni smo na ovako veliki odaziv studenata, partnera, akademske i stručne zajednice. Izuzetno nam je drago što su nam Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Velika Gorica pokrovitelji ovog događaja te se nadamo i budućoj uspješnoj suradnji. Ovo je veliki značaj za naše Veleučilište upravo zato što se konferencija oslanja na naše specifične studijske programe, to su u prvom redu Upravljanje kriznim uvjetima i Krizni menadžment kao prijediplomski stručni studij i stručni diplomski studij te drugi stručni programi koje izvodimo.

Konferencija Dani kriznog upravljanja održala se u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica. Pokrovitelji su Grad Velika Gorica i Ministarstvo unutarnjih poslova. Događaj se održao uz podršku partnera: Europske komisije, IFEH – International Federation of Environmental Health, CONRIS mreže, B.EN.A., HRPSOR, IRMO, Zdravstvenog veleučilišta, Sveučilišta Vern, Sveučilišta Libertas, Zdravstvenog veleučilišta, Sveučilišta J.J. Strossmayer, Veleučilišta Securus, Udruge gradova, Zagrebačke županije, Turističke zajednice zagrebačke županije i dr.

Galerija slika

Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti Dani kriznog upravljanja VVG-a okupili više od 400 stručnjaka: Nikad važnija konferencija o gorućim temama i izazovima na koje je teško odgovoriti

Podijeli