°C 14

Dobra hrana: Otkrili gdje je najbolja janjetina u okolici

07.08.2019.

Petar Brnada

Ekipa Jutarnjeg lista jedan poseban članak posvetila je toliko obožavanoj janjetini koja generacijama oduševljava nepca Hrvata, bilo da se radi o ozbiljnoj proslavi i svečanosti ili običnoj rođendanskoj proslavi koja će okupiti bližu obitelj i prijatelje.

Kako su napisale kolege iz Jutarnjeg, jedemo ju kad se netko ženi, kad je "pokrivanje" krova kuće pri kraju, kad najstarije dijete u obitelji maturira, kad najmlađe kupi stan i, najčešće, kad se vraćamo s mora u unutrašnjost. Skretanje s ceste na janjetinu je svojevrstan ljetni ritual koji će malo koji Hrvat zaobići.

Zato su, kako kažu, odlučili napraviti popis mjesta na putu od unutrašnjosti do mora, na kojima, uz malo skretanja ili gotovo nijedno, možete pojesti dobru janjetinu s ražnja, žara, na gulaš, janjeće tripice, janjeće jetrice ili pak pohanu janjetinu.

Među 16 mjesta koja su ocijenili kao najboljima s janjećom ponudom našao se i restoran NK Hrašče u Hrašču Turopoljskom, mjesto gdje su janjetinu s ražnja okusili brojni naši sugrađani.

Kako je pisao Jutarnji, tu se dolazi zbog janjetine s otoka Paga i iz zadarskoga zaleđa. Mijo je majstor od ražnja, janjci koji dolaze tri do četiri puta tjedno u ovu kuću janjetine, kako je zove, njegova su briga.

Janje soli tuzlanskom kamenom soli jer, kaže, da je morska sol vlažna. U NK Hrašće se jede tradicionalna hrana, pa se tako osim janjetine, po kojoj su poznati, ovdje na ražnju po narudžbi okreću i odojci, patke te guske. Sve namirnice su od domaćih, provjerenih proizvođača.

Među ostalim restoranima gdje se možete počastiti najboljom janjetinom nalaze se Trnjanka iz Zagreba, Mali raj u Zdihovu na staroj cesti Zagreb-Rijeka, Restoran Bosiljevo, Agroturizam Dvori Sv. Jurja na Krku, Konoba Hibernicia na Cresu, Bukaleta također na Cresu, Restoran Na Tale u Staroj Novalji, Manjan u Lici, Tamaris u Zadru, Vinko, gostionica Boraja, restoran Torcida te odmorište Krka u Šibeniku i okolici, Perlica u Klisu te naposljetku Terasa Ciccio na Braču.

Foto: Restoran NK Hrašče