°C 5

Domaće autore za novu izložbu inspirirala "nova normalnost" 2020. godine

24.01.2021.

Petar Brnada

Galerija Galežnica krajem ovog mjeseca ugostit će novu izložbu naslova 'Nova normalnost: prostori svakodnevice' koja će biti dio skupne izložbe povodom Noći muzeja.

Radovi umjetnika prikazani na ovoj izložbi nastali su u nesvakidašnjem društvenom kontekstu koji je obilježio hrvatsku svakodnevicu u 2020. godini. Izložba prikazuje šest serija radova domaćih autora na temu utjecaja pandemije koronavirusa i recentnih potresa na društvo i svakodnevni život.

Izlagati će Tisja Kljaković Braić, Hana Tintor, Luka Vucić, Darije Petković, Boris Ščitar, Milan Šabić, a autorica i kustosica izložbe koja će biti otvorena od 29. siječnja do 19.ožujka je povjesničarka umjetnosti Antonia Vodanović.

Fotoesej Darija Petkovića naziva ''Otpusno pismo'' svojevrsni je bolnički dnevnik. Petković autobiografski bilježi svoj boravak na jedinici intenzivnog liječenja u Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'', boreći se za vlastiti život s COVID-19 infekcijom i utjecajem bolesti na pluća. Prozori i balkoni, kao ''međuprostori'' između sigurnosti unutarnjeg prostora doma i nesigurnosti vanjskog svijeta, temeljna su okosnica i odrednica dokumentarne fotografske serije ''Okviri'' Milana Šabića.

Serija fotografija Borisa Ščitara ''Potres na Baniji'' je dokumentarno-reportažni prikaz utjecaja razornih potresa u prosincu 2020. na ljudske živote, materijalnu imovinu, emocionalna i psihološka stanja ljudi, ali i podsjetnik na važnost zajedništva i solidarnosti. Na snažni potres koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka, za vrijeme lockdowna i provođenja prvih epidemioloških mjera u Hrvatskoj, referiraju se ilustracije Luke Vucića naziva ''Usamljeni divovi'', nastale kombiniranjem fotografskih prikaza praznih zagrebačkih ulica i drugih javnih prostora te crteža. Serija ilustracija Hane Tintor naziva ''Prve stvari'' vizualizacija je  malih i velikih radosti koje su njeni pratitelji na društvenim mrežama poželjeli učiniti nakon prvog lockdowna, a čije je odgovore ilustrirala. Splitska ilustratorica Tisja Kljaković Braić na izložbi se predstavlja serijom karikatura naziva ''Oni u koroni''. ''Oni'' kroz humor brode nedaće te ukazuju na važnost optimizma, veselja i zajedništva.

Šest serija radova prikazanih na ovoj izložbi, svojevrsna su kronika vremena u kojem živimo, preslika društvene zbilje, vizualni narativ proživljenog iskustva. Njihovu likovnu slojevitost možemo iščitavati ne samo na razini vizualnih medija i aktualnog sociološkog temata, već i na dokumentarno-povijesnoj te etnografsko-antropološkoj razini. One nas podsjećaju na društvenu ulogu pojedinca, na važnost praksi brižnosti, solidarnosti, zajedništva i humanosti, stoji u najavi izložbi.