Novosti Sport Događanja

Drugo izdanje festivala "Oglede" bavit će se dihotomijom grada, umjetnici pozvani da predstave svoj rad

14.05.2024. / Maja Peranić

Oglede festival ove će se godine održati od 3. do 5. listopada 2024. na otvorenim prostorima Trga kralja Tomislava u Velikoj Gorici. Bit će to drugo izdanje ovog festivala izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi u Velikoj Gorici, a čije su smjernice predstavljene danas na tiskovnoj konferenciji održanoj u foajeu Galerije Galženica koja je, uz Štoos teatar, ove godine nositelj programa. Organizatori festivala ujedno su i uputili poziv umjetnicima da se svojim radovima uključe u 2. Oglede festival u Velikoj Gorici.

Festival je pokrenut prošle godine s ciljem promicanja i propitkivanja, sagledavanja grada, njegovih zona i kvartova te otvaranja novih perspektiva na umjetnost i izvedbu. Oglede promovira i komunicira Veliku Goricu, njenu kulturu i tradiciju, gradske lokalitete i zone, revalorizirajući identitet grada, ogledajući njegove specifičnosti. Prvo izdanje festivala održano u listopadu prošle godine postavilo je dobre temelje za nastavak ovog putovanja, kaže njegova umjetnička voditeljica Ana Katulić, što pokazuju i brojke s kojima su organizatori izuzetno zadovoljni.-U tri dana nastupilo je 10 izvođača i kolektiva, te jedno međunarodno ime - Siniša Labrović koji mu je dao i međunarodnu dimenziju. Izvedeno je 16 sati programa, nekoliko stotina posjetitelja, stotinjak poslanih razglednica festivalske pošte iz Velike Gorice prema svim krajevima Hrvatske, pa čak i u svijet. Želimo i ove godine gradu dati centralnu poziciju, ogledati ga tj. promotriti sa svih strana, dati mu nove vizure i perspektive. Probali smo to i kroz prošlogodišnju temu "zamjene", a ove godine nastavljamo promatrati grad i biti njegovo ogledalo - rekla je Katulić zahvalivši sponzorima koje financijski prate festival kao i potporama koje su i ove godine osigurali Grad Velika Gorica, Turistička zajednica Grada Velike Gorice i Zagrebačka županija.

Nositelji programa su Štoos teatar i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica (Galerija Galženica) do čije je suradnje došlo nakon prošlogodišnjeg prvog VG salona u Galženici. Temu ovogodišnjeg festivala "dihotomija grada" predstavila je Antonia Vodanović kustosica Galerije.

-Tema je ove godine grad samo ovaj put iz druge perspektive. Riječ je o dihotomiji grada - podjela na dvoje na dva suprotstavljena kontradiktorna pojma - kazala je Vodanović:

-Društvo u kojem živimo i prostor u kojem se krećemo obilježen je antagonističkim parovima, poput inferiornog i superiornog, individua naspram društva, razum naspram osjećaja itd., a koji se reflektiraju u društvu. Želimo naš grad sagledati kao kroz zrcalo tih društvenih i političkih odnosa. Iščitati ga kroz simbole, kao odraz socioloških, političkih i kulturoloških i umjetničkih praksi u javnom prostoru.

- U Velikoj Gorici to je ono urbano-ruralno, novo - staro, želimo potaknuti kritičko proučavanje grada i njegovih kontrasta između različitih gradskih zona - dodala je.

Na Oglede će tako svoj rad predstaviti pozvani umjetnici, ali i oni koji se mogu javiti putem javnog natječaja. Čast da otvori ovogodišnji festival pripala je multimedijalnoj umjetnici Ljiljani Mihaljević koja je osobno vezana za Veliku Goricu gdje je provela 23 godine svoga života. Mihaljević je završila likovnu akademiju u Firenci, a kasnije je studijski boravila u New Yorku, a umjetnički se usavršavala u brojnim gradovima Europe i svijeta. Bavi se slikarstvom, hepeningom, performansom i instalacijom u prostoru, a na festivalu će predstaviti svoj rad "Gozba".

-Tema ovogodišnjeg festivala me oduševila jer moj rad "Gozba" je upravo to, dihotomija, no o detaljima ćete moći doznati na samom festivalu kojem se jako veselim. Vezana sam za Veliku Goricu pa mi se ovdje uvijek drago vratiti i zahvaljujem organizatorima festivala na pozivu - rekla je Mihaljević.

Oglede festival otvara se 3. listopada happeningom "Gozba", a trodnevni program donijet će niz zanimljivosti iz svijeta umjetnosti. U izvedbi će se priključiti i Debatni klub VG, a festivalska baza bit će Interpretacijski centar Muzeja Turopolja gdje će se moći dobiti sve informacije o festivalu.

Prijavite se, sudjelujete na festivalu!

Organizatori su danas uputili javni poziv umjetnicima da se prijave na festival. Prijavnica je dostupna na stranici festivala www.oglede.com kao i na društvenim mrežama Instagram i FB. Tema s kojom se umjetnici prijavljuju je dihotomija grada, rok prijave je 21. lipnja, a najbolji rad bit će nagrađen iznosom od 400 eura koji je osigurala TZGVG.

Na kraju današnje tiskovne konferencije videolinkom se javio prošlogodišnji sudionik Festivala Oglede Siniša Labrović poručivši umjetnicima da se i sami prijave na ovaj velikogorički festival:

-Imao sam čast sudjelovati na prvom festivalu Oglede i to mi je bilo iznimno ugodno iskustvo, ljubaznost, profesionalnost gostoljubivost i iznimna volja da se pomogne u svakom problemu, sve mi je ostalo u lijepom sjećanju. Ako imate priliku surađivati s festivalom Oglede ili biti izvođač i izvođačica na festivalu to bih vam toplo preporučio. Nadam se da se vidimo na idućem festivalu Oglede u Velikoj Gorici.

(foto: Mirjam Petretić Coha - VGdanas)

Podijeli