Novosti Sport Događanja

Društveni centar Novo Čiče: Umirovljenici marljivo uče surfati Internetom

26.10.2020. / Ivana Ćurić

Jesen u Novom Čiču dobrim je dijelom u znaku besplatnih informatičkih radionica za naše sugrađane starije životne dobi, a u sklopu projekta „Društveni centar Novo Čiče“, sufinanciranog od strane Europske unije, sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Jedna od takvih radionica održana je 22. listopada. Radionicu je vodio profesor Mladen Dugonjić, inače profesor u OŠ Novo Čiče. 

- Prije svega mi je drago da sam pozvan za provedbu računalnih radionica i da je škola uključena u rad lokalne zajednice i tako zajedno s KUD-om „ČIČE“ promoviramo i pružamo računalna znanja. Ovim projektom osigurali smo kompletnu opremu za rad i razvili edukaciju za još jednu generaciju naših sugrađana koja više nema priliku naučiti nove vještine i steći znanja putem formalnog obrazovanja –rekao je profesr Dugonjić.

Radionica se provodi sa šest polaznika i održavat će se do kraja proljeća 2021. godine.

- Nakon što prođemo program s trenutnim polaznicima, planiramo napraviti još jednu radionicu za nove zainteresirane osobe. Polaznici su starija populacija i zapravo nemaju nikakva predznanja i prvi put se koriste računalom. Tako da smo program u potpunosti prilagodili njihovim vještinama i potrebama. Još im je vrlo izazovno precizno upravljati računalnim mišem i pronaći pojedina slova na tipkovnici ali zbog njihove jako velike motivacije i želje za novim znanjem, mislim da ćemo do kraja radionice ostvariti plan i da će moći samostalno koristiti računalo za njihove potrebe. Pohvalio bih njihovu jako veliku motivaciju i činjenicu da se trude steći korak s novim tehnologijama i steći nova informatička znanja-kaže Dugonjić

Iako je osobno navikao raditi s djecom, mnogi ga u šali pitaju je li lakše u školi ili sa starijim polaznicima na radionici.

- Lakše je raditi s djecom jer imam puno znanja stečenog kroz rad s djecom, a ovo mi je prvo neformalno učenje starijih osoba koje ima razvijen program rada. Primijetio sam da je najveća razlika ta što su djeca odrasla uz informatičke tehnologije i nije ih strah kliknuti bilo što, za razliku od korisnika radionica u Centu. Još uvijek su malo u grču i zbog toga ih potičem da se ne boje kliknuti miš jer nema boljeg načina za učenje nego kroz greške. S druge strane, djecu zanima samo sadržaj poput igrica i sadržaja na društvenim mrežama, a starijoj je populaciji sve novo i nemaju otpora prema novim znanjima i spremni su naučiti sve -dodao je Dugonjić.

Što kažu polaznici?

Jedna od polaznica koju podučava informatici je umirovljena gospođa Nevenka Drapić, koja je svoj 46-godišnji radni vijek provela kao učiteljica u područnoj školi „Novo Čiče“.

- Kad se otvorila nova škola u Novom Čiču otišla sam u mirovinu. A to je taman bilo vrijeme informatizacije i rad na računalu me zaobišao. Baš zato sam se odlučila i prijaviti na ove radionice kako bi se naučila osnove računalstva i neke stvari koje će mi biti od koristi u životu, stvari poput čitanja štampe, političkih vijesti, kako poslati poruke, napisati zamolbu i sl. Malo mi je trebalo više vremena da se upoznam s tipkovnicom i gdje se što nalazi i još uvijek mi je malo problem raditi s mišem. Ali, imamo stručno lice, imamo svu opremu i sve je besplatno – komentirala je radionicu gospođa Nevenka.

Na tečaj se odlučila upisati i Ivanka Pavelić iz susjednog Starog Čiča, ona je zapravo prva osoba koja se prijavila na ovu radionicu.

- Kćer je vidjela da KUD „ČIČE“ provodi radionice i prijavila me. Sad kad su djeca velika i imam slobodnog vremena, baš sam htjela naučiti se služiti s računalom. Inače, ovakvih programa za početnike baš i nije bilo pa kad mi je kćer spomenula da ih KUD „ČIČE“ provodi odmah sam prihvatila. Inače su mi radionice super, sve mi je novo i sve mi je jako zanimljivo i sa svim sam zadovoljna. Čula sam da je KUD „ČIČE“ jako aktivan i ova aktivnost je nešto za pohvalu, svakako bih svima preporučila da se educiraju ako imaju želju – rekla je Ivanka iz Starog Čiča.

U sklopu ovog projekta postoji i takozvani co-working prostor te iz Drutšvenog centra napominju kako pozivaju sve kojima je potreban pristup internetu i računalu opremljenom uredskim programima ili trebaju nešto kopirati, skenirati ili isprintati, da posjete Društveni centar Novo Čiče. Co-working prostor u sklopu Centra otvoren je svaki dan od ponedjeljka do petka od 10:00 do 18:00 sati.

Ukoliko već vidite da bi i vama ili vašim roditeljima/bližnjima starije životne dobi ova radionica mogla biti od koristi slobodno se javite u KUD „ČIČE“, Društveni centar Novo Čiče, i osigurajte svoje mjesto.

Pandemija COVID-19

S obzirom na „novonormalnu“ situaciju vezanu uz pandemiju virusa COVID-19, priupitali smo predsjednika KUD-a „ČIČE“ Stipu Duvnjaka da nam kaže kako pandemija utječe na provedbu projekta i ima li poteškoća u organizaciji istog. Predsjednik društva nam je istaknuo da u samoj provedbi projekta, kroz šest tipova radionica sudjeluje oko 130 osoba različite životne dobi, od onih najmlađih. pa do onih najstarijih osoba te osoba s invaliditetom.

-Nastojimo poštovati sve propisane mjere te svaki dan pratimo preporuke civilnog stožera te se istima prilagođavamo, na našu sreću do sada nismo imali otkazanu niti jednu radionicu te se nadamo da će se provedba projekta nastaviti po zamišljenom planu. U slučaju nemogućnosti dolaska polaznika na radionice u Centar polako pripremamo i on-line radionice – zaključio je Stipo Duvnjak.

Galerija slika

Društveni centar Novo Čiče: Umirovljenici marljivo uče surfati Internetom Društveni centar Novo Čiče: Umirovljenici marljivo uče surfati Internetom Društveni centar Novo Čiče: Umirovljenici marljivo uče surfati Internetom Društveni centar Novo Čiče: Umirovljenici marljivo uče surfati Internetom Društveni centar Novo Čiče: Umirovljenici marljivo uče surfati Internetom Društveni centar Novo Čiče: Umirovljenici marljivo uče surfati Internetom

Podijeli