Novosti Sport Događanja

Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu

09.10.2023. / Ivana Ćurić

Rakije od šliv i ruški pekla se jučer u Mraclinu na zatvaranju sezone Dučecovih spelancija koje su Jančetov grunt ispunile veseljem, smijehom, domaćim delicijama i pjesmom. ove godine nije se orila samo turopoljska pjesma, već su ovogodišnje paljenje rakije dodatno "rasplamsali" šokci iz Novih Perkovaca.

-Održali smo ove danas osmo po redu paljenje rakije, počeli smo 2016. godine pa svake godina se trudimo poboljšati ponudu. Ove godine nam je pomogao naš sumještanin Benjamin Macenić koji je odlučio urediti prostor. Sve je prošlo super, radili smo rakiju od šljive i od kruške, ponudili smo domaću mraclinsku kotlovinu, nareske, kolače, pečemo i kostanje s naših bregov-rekao nam je predsjednik KUD-a Dučec Matija Kos kojeg smo zatekli, ni manje ni više, nego u slavonskom kolu zajedno s  ostalim Mraclincima i članovima KUD-a Perkovčani.


U glazbenom programu nastupili su najmlađi folkloraši i tamburaši KUD-a Dučec, a za posebnu točku su se pobrinuli upravo gosti iz Slavonije.

- Naši gosti iz Novih Perkovaca je zapravo jedna priča koja je počela ove godine kada smo mi u veljači nastupili na Đakovačkim bušarima, a oni su nam bili domaćini. Sad su nam uzvratili posjetu, podigli atmosferu i donijeli dašak Slavonije u Turopolje. Na kraju smo svi zaplesali Slavonsko kolo i zajedno se podružili. Dan je stvarno bio lijep, puno je ljudi ove godine, puno djece i mislim da su svi uživali u Mraclinu koji su nas posjetili-zaključio je Kos.



Pjesme nije nedostajalo, bili su tu i mraclinski tamburaši te TS Dobre duše. A rakija? Ni nje nije nedostajalo, no reći će vam, majstor paljenja, Zlatko Galeković s bogatim iskustvom u ovom domaćem poslu, najbolja je kad odleži otprilike četiri mjeseca.

Prizor kojem smo nekad svako malo svjedočili u pokojem dvorištu u susjedstvu, sada se već dosta izgubio, a tu su misiju pronašlu upravo Mraclinci, da kroz Dučecove spelancije očuvaju običaj paljenja rakije na selu, i u tome lijepo uspijevaju, a usput naprave druženje na kojem mogu uživati mali i veliki s toga, ako već niste, sljedeće godine bit će vam dobra prilika da se i sami uvjerite u to.

 

Galerija slika

Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu Druženje za pamćenje: Šokci iz Novih Perkovaca rasplamsali paljenje rakije u Mraclinu

Podijeli