°C -1

Dučecove spelancije donose paljenje rakije

03.10.2018.

Ivana Ćurić

Jedna od najprepoznatljivijih Dučecovih spelancija slijedi nam 6. listopada s početkom u 14 sati na Jančetovom gruntu u Mraclinu, riječ je ,naravno, o paljenju rakije.

-U zadnje dvije godine Dučec je paljenju rakije, starom običaju šljivarskih krajeva, udahnuo novu dušu. Čini se da se od svih spelancija s najviše nestrpljenja očekuje upravo ova koju smo – sukladno starom tradicijskom kalendaru, ali i praktičnim razlozima – vezali uz Dan neovisnosti. Program raste iz godine u godinu, a kako je u pripremu paljenja uključeno gotovo kompletno Dučecovo potporništvo, ove jeseni sa zadovoljstvom dočekujemo pomoć koja nam stiže iz Nove Gradiške. Naime Kulturno-umjetnička udruga Trenk dolazi nam u goste u jakom sastavu: u sklopu svoga polusatnoga nastupa na Jančetovom gruntu naši će gosti najprije izvesti scenski prikaz komušanja kukuruza, također starog običaja iz ovoga doba godine, a zatim će nas počastiti spletom slavonskih pjesama i plesova. Naravno, ni mraclinske tambure neće ostati u zapećku-poručuju domaćini.

Mraclinci pripremaju dva kotla, jedan sa šljivama, drugi s kruškama. Ovogodišnja novost je i pojačana gastro-ponuda.

-Uz veliki kotao s turopoljskim gulašom, spremaju se čvarki i domači kruv, a da sve ostane u okvirima održivog cijene će biti više nego popularne. Kupci prigodnoga “štamprleka” (čoknja) moći će na pipu dok god iz nje bude teklo, a bit će i drugih prigodnih suvenira po popularnim cijenama. U slučaju lošega vremena program seli na natkrivenu terasu kod nogometnog igrališta-ističu iz Dučeca.