Novosti Sport Događanja

Dvije predstave Scene Gorica odabrane za Festival glumca

02.04.2024. / Maja Peranić

Odabrane su predstave za ovogodišnji Festival glumca, a među njima su čak dvije u izvedbi ansambla Scene Gorica. Riječ je o predstavama "Žene na rubu" i "Mama je kriva za sve".

Festival glumca utemeljili su 1994. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija, a njegovi su organizatori Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca. Festival je to koji u središte stavlja glumca, a najbolje ga je opisao Zvonimir Torjanac u uvodnoj knjižici trećeg Festivala glumca riječima:

„Ovo je jedini festival u Hrvatskoj na kojem je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac, i sâm, kao i mnoštvo, može punim glasom reći: „kazalište, to sam ja“. Iz skromnosti i ljubaznosti prema teatru on to nikad ne izgovara. Kako bismo potakli, afirmirali i popularizirali glumačko stvaralaštvo posvećujemo mu ovaj festival. Festival je festival (dobre) glume, glumačkog umijeća, glumačke osobnosti, dara, specifičnosti i nikada ugaslog svjetla.“

Na Festivalu glumca glumci su izbornici, domaćini, članovi ocjenjivačkoga suda te se nagrade dodjeljuju isključivo za glumačka ostvarenja.

S ponosom su stoga iz Scene Gorica izvijestili kako će se na ovogodišnjem, 31. Festivalu glumca, predstaviti čak sa dvije svoje predstave namijenjene odraslima i djeci.

-Ponosni smo što ove godine predstavljamo naše kazalište s dvije predstave! U konkurenciji predstava za odrasle odabrana je naša predstava "Žene na rubu", a u konkurenciji predstava za djecu naša predstava "Mama je kriva za sve"! Zahvaljujemo izbornici Festivala, gospođi Kseniji Prohaski, koja je prepoznala naš trud i rad i uvrstila nas da se predstavimo u tako jakoj konkurenciji! Hvala našim suradnicima: Lei Anastaziji Fleger, Mariu Kovaču, Zoranu Pongrašiću, Katarini Perić, Vesni Režić, Nikolini Kuzmić, Tei Bašić Erceg, Borni Šercaru, Vidu Novaku Kralju, Vesni Kolarec, Alenu Marinu, Ivanu Magudu, Jurici Marčecu, Roku Protiću, Martini Stjepanović Meter, Selmi Sauerborn i svima koji su sudjelovali u realizaciji ovih dviju predstava. Bez vas ne bi bilo ovog uspjeha! Hvala i svima koji prate i podržavaju naš rad, dajete nam dodatni vjetar u leđa - poručili su iz Scene Gorica.

foto: Scena Gorica

 

Podijeli