°C 22

Etno udruga Kurilovec na Matičinu četvrtku

06.03.2019.

Petar Brnada

Etno udruga Kurilovec već je godinama unatrag svakog proljeća gost Matičina četvrtka na kojemu javnosti prezentira rad udruge i njenih članova u protekloj godini, pa vas tako sutra u Muzeju Turopolja očekuju- Kurilovčani.

Udruga je osnovana 2010. godine, s ciljem očuvanja i promicanja kurilovečke i turopoljske materijalne i nematerijalne baštine.

-Jedan od najznačajnijih projekata Udruge je monografija  "Priče iz Kurilovca - Kurilovec u 20-om stoljeću". To je plod šestogodišnjeg rada članica i članova Udruge, koja  aktivno djeluje na očuvanju i promociji domaćeg kajkavskog jezika u govoru i pismu. Dokumenti, fotografije i usmena kazivanja  starijih sumještana otela su zaboravu život Kurilovčana u posljednjih stotinjak godina- kazali su iz Matice hrvatske.

Udruga svake godine organizira manifestacije na kojima članovi izlažu stare tradicijske ukrasne i uporabne predmete, ali i zainteresirane educiraju o njihovoj izradi, zatim radionice pripreme tradicijske hrane i domaćih „oblizeka“ te izvođenje predstava i skečeva na domaćoj kajkavici.

"Jurjevo u Kurilovcu", "Jesen u Kurilovcu", "Turopolska večer", te "Božić u Kurilovcu" – manifestacije su koje udruga organizira i suorganizira od 2010.godine, a kulturno umjetnička društva iz cijelog Turopolja, te amaterske glumačke družine i vokalni sastavi, rado su viđeni gosti na manifestacijama udruge u Kurilovcu.

S radom Etno udruge Kurilovec možete se upoznati sutra, 7. ožujka, s početkom u 19 sati.