°C 12

Festival drvenih kapela: Dani Bošnjak izravno iz kapele u Buševcu

27.06.2020.

Juraj Odrčić

Festival drvenih kapela Sancta Barbara, festival koji kroz glazbu otvara vrata prekrasnih drvenih kapela Turopolja i okolice, ulazi u svoju završnicu, a pred nama su još dva koncerta. Zatvaranje festivala bit će u nedjelju 28. lipnja u kapeli Ranjenog Isusa na Plesu, a danas, u subotu 27. lipnja, program nas vodi u Buševec!

Današnji koncert Dani Bošnjaka održat će se, umjesto u Gustelnici, u prelijepoj Kapeli sv. Ivana Krstitelja u Buševcu u 20 sati, objavili su organizatori koji naglašavaju da cijelo selo blista - priprema se velika 100 obljetnica osnutka KUD Ogranak Seljačke sloge Buševec koji će sutra popratiti i HRT na jutarnjoj misi iz Kapele.

Uz kapelu sv. Barbare u Velikoj Mlaki, ova u Buševcu je najvrjednija drvena sakralna građevina! Bila je uzorak za niz drvenih kapela u Turopolju i Pokuplju. Prva, drvena crkva sagrađena je 1668. godine, a 1768. godine sagrađena je nova lađa. Stara crkva je postala svetište novoj. Sve je izvedeno na tradicijski način. Iznad glavnog pročelja je mali drveni zvonik pokriven šindrom. Zidovi crkve izvedeni su od hrastovih platica, na nemški vez, a unutrašnje plohe obložene su oplatom od jelovih dasaka. Unutrašnjost je oslikana, a posebno je vrijedno pučko barokno slikarstvo 17. stoljeća na drvenoj oplati svetišta.

Originalnim programom suvremenih skladatelja, sjajan flautist Dani Bošnjak izvest će skladbe posvećene upravo njemu. Na programu su Berdović, Palanović, Detoni, Vlahek, Ružđak i Kelemen.

Organizatori su zbog samog kapaciteta kapela u kojima se održavaju koncerti omogućili izravni prijenos, a možete ga pratiti dolje.