Novosti Sport Događanja

FOTO: Kapitalna zmija snimljena dok se sunčala uz ogradu obiteljske kuće u Buševcu

10.09.2023. / Ivana Ćurić

Velika zmija koja se izležava na suncu zasigurno nije prizor koji si priželjkujete u svom dvorištu. No upravo takav prizor snimljen je jučer u Buševcu.

-Muž ju je primijetio uz ogradu, pa nas je zvao da ju dođemo vidjeti. Ne bojim se zmija, volim ih, a kako imam puno cvijeća često ih znam zateći u svome vrtu-ispričala nam je Goranka B. iz Buševca u čijem se dvorištu jučer odmarala velika bjelouška. Mnogi bi na taj prizor pobjegli glavom bez obzira, ali ne i ona.-Bjelouške često viđamo tu u Buševcu, inače su miroljubive. Ovo je definitivno najveća do sada, ali je bezopasna. Nerijetko sam ih sklanjala od mačaka i pasa, a dogodilo mi se i da radim među cvijećem pa uhvatim zmiju, a da nisam ni skužila što sam primila, tad sam se scimala, ali ovako nemam straha-ispričala nam je Goranka. Dodaje kako su bjelouške miroljubive i ne vole se s riđovkama, pa je sigurnije ako vam se u dvorištu nađe ova prva.

Bjelouška se raspoznaje se po karakterističnim polumjesečnim pjegama na stražnjem dijelu glave, koje su kod ženke bijele, a kod mužjaka žute boje. Tijelo im može biti dugačko i do 2 metra, varijabilne je boje. Teže oko 240 grama, s tim da su ženke veće od mužjaka. Oči su im velike i okruglih, tamnih zjenica. U vodi odlično plivaju i rone, aktivne su danju kada se hrane ribama, žabama, malim sisavcima, malim pticama. Nakon što se nahrane ne miču se već se sunčaju na suncu kako bi uz pomoć tople temperature lakše probavile hranu. Ova iz Buševca možda je upravo prije nego što je snimljena pojela subotnji ručak.

Galerija slika

FOTO: Kapitalna zmija snimljena dok se sunčala uz ogradu obiteljske kuće u Buševcu FOTO: Kapitalna zmija snimljena dok se sunčala uz ogradu obiteljske kuće u Buševcu FOTO: Kapitalna zmija snimljena dok se sunčala uz ogradu obiteljske kuće u Buševcu FOTO: Kapitalna zmija snimljena dok se sunčala uz ogradu obiteljske kuće u Buševcu

Podijeli