Novosti Sport Događanja

FOTO: Marija je pronašla svoj način kako da sačuva uspomenu na hrvatsku kunu

28.01.2023. / Ivana Ćurić

Hrvatska kuna "umirovljena" je uvođenjem eura, a društvene mreže prošlih mjesec dana bile su pune šaljivih i kreativnih načina kako sačuvati uspomenu na dobru staru valutu. Svoj način da oda počast kuni i sačuva ih za sljedeće generacije u svojoj obitelji našla je i mlada Marija Peterčić Blažević iz Ščitarjeva.

Naime, Marija je izmeđuostalog i folklorašica pa je došla na ideju da naslika narodnu nošnju i ukrasi ju kunama u kovanicama i lipama, a rezultat je bilo malo umjetničko djelo i trajna uspomena koja je oduševila njene bližnje i prijatelje.

-Htjela sam očuvati uspomenu na hrvatsku kunu jer je to valuta koja me pratila od djetinjstva. Zašto ne svojoj djeci jednog dana pokazati kovanice koje su obilježile pola moga života, ali na tradicionalan način? Svi rade uspomenu na kunu u zanimljivim oblicima tipa drva, balona, raznih oblika, a ja, pošto sam sad već skoro 18 godina u folkloru, htjela sam to napraviti na naš tradicionalniji način tako što sam kovanice uklopila na dijelove nošnje kao što su poculica, petokrunci te na same rukave nošnje na slici-ispričala nam je Marija.

 

Inače ova kreativna djevojka ima više hobija , a jedan od njih,osim što je članica KUD-a Ščitarjevo je i slikanje.

-Razmišljala sam na koji način uklopiti kovanice u sliku na platnu, te sam malo po malo realizirala ideju. Iako sam laik što se tiče slikanja, na kraju su se svi oduševili rezultatom, a meni će zauvijek imati posebno značenje- dodala je Marija otkrivši kako je ova uspomena na kunu pronašla svoje mjesto u obiteljskoj blagovaonici kako bi je mogli stalno imati "na oku".

Marija (prva s desna) s prijateljicama iz KUD-a Ščitarjevo

 

Galerija slika

FOTO: Marija je pronašla svoj način kako da sačuva uspomenu na hrvatsku kunu FOTO: Marija je pronašla svoj način kako da sačuva uspomenu na hrvatsku kunu FOTO: Marija je pronašla svoj način kako da sačuva uspomenu na hrvatsku kunu FOTO: Marija je pronašla svoj način kako da sačuva uspomenu na hrvatsku kunu

Podijeli