Novosti Sport Događanja

FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje

14.11.2023. / Ivana Ćurić

Proteklog vikenda Mraclinci nisu zaobišli Martinje, ali su ga slavili puno južnije od svog sela. KUD Dučec pokazao je Imoćanima kako izgleda turopoljsko Martinje, a ovaj događaj obogatio je i učvrstio prijateljstvo između Mraclinaca i Imoćana.

Prvog dana gostovanja u Imotskom članovi Dučeca na večeri u hotelu Zdilar gdje su imali večeru koju je molitvom i blagoslovom otvorio vinjanski župnik fra Josip, nazočne su u ime domaćina pozdravili general Slaven Zdilar i njegov nekadašnji vojnik, gradonačelnik Imotskog i saborski zastupnik Ivan Budalić, a u ime gostiju predsjednik KUD-a Matija Kos i Ratko Cvetnić.Subotnji program malo je omela kiša, pa je izostao defile ulicama grada, no na glavnom trgu tamburama i pjesmom Dučec je razbudio uspavani Imotski, pa ni kiša nije zasmetala da im se pridruže u pjesmi i plesu. Bio je to dobar poticaj Imoćanima da još iste večeri dožive Turopoljsko Martinje u tamošnjoj vinari Grabovac.

Popodne su naravno iskoristili za razgledavanje ljepota onog kraja.

-Obišli smo gradski stadion, koji su Englezi uvrstili među deset najljepših na svijetu, utvrdu Topanu i njene legende, te Modro jezero, sve na nekoliko minuta šetnje. Na vidikovcu iznad jezera dočekao nas je imotski sokolar Grgo Nikolić sa svojom ljubimicom što je izazvalo dosta zanimanja osobito među našim folklorašicama-piše Mraclin.hr.U vinariji su te večeri prikazali svoj dobro uigrani ceremonijal u kojem su sve od sebe dali i biškupi, Zlatko Kovačić, dr. Damir Šafar i Tomislav Galeković Brko, te tamburaši i ženska vokalna skupina KUD-a Dučec. Poslije službenog dijela uslijedila je i razmjena poklona, a Mraclinci – i osobito Mraclinke, uspješno su se okušali u lokalnom običaju “pijenja s letve” kojim su Grabovčevi obogatili martinjske štatute, koji se sve više ukorjenjuju i u Imotskoj krajini.

Iznimno posjećena fešta prošla je u najboljem redu te ostala za lijepo sjećanja i Mraclincima i domaćinima te svim gostima.

Putovanje su završili nedjeljnim posjetom Kraljici Mira u Međugorju gdje su prisustvovali misi u crkvi Svetog Jakova, a oni najaktivniji popeli su se na Brdo Ukazanja.

-Posljednji dan puta rezervirali smo za dom Kraljice Mira – Međugorje. Iako su procedure na graničnim prijelazima vrlo detaljne uspjeli smo stići na nedjeljnu misu u velebnoj crkvi sv. Jakova, a pothvatniji su iskoristili trosatni boravak i da krenu na Brdo ukazanja. Nakon duhovne i fizičke okrijepe spremili smo se za povratak i u sigurnim rukama našeg vozača g. Ivana Vukčevića – umorni, ali obogaćeni novim iskustvima i prijateljstvima – stigli u Mraclin, pod kišobran našega svetog Vida-izvijestili su Mraclinci.

 

(Izvor i foto: Mraclin.hr)

Galerija slika

FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje FOTO: Mraclinci Imoćanima priredili nezaboravno turopoljsko Martinje

Podijeli