Novosti Sport Događanja

„Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu

15.08.2022. / Klara Kosić

Barokna krasotica, župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, ponosito je danas otvorila vrata vjernicima iz raznih krajeva. Od jutra do večeri u njoj su održana 3 misna slavlja povodom Blagdana uznesenja Blažene Djevice Marije, a ono središnje, u 11 sati održano je na nogometnom igralištu, a misu je predvodio vlč. Robert Šreter, župnik župe Svetog Mirka iz zagrebačkih Šestina.

Svake godine blagdan Velike Gospe ovdje privuče velik broj hodočasnika koji dolaze po zagovor moleći pred čudotvornim kipom Majke Božje koji se nalazi u crkvi. Zahvaljujući njima i zavjetnim darovima koje su donosili, crkva se vremenom bogatila pa je već 1658. godine drvenu kapelu, o kojoj prvi spomen datira iz 1630.godine, zamijenjena prostranijom zidanom crkvom kako bi mogla primiti što veći broj vjernika, odnosno hodočasnika.

Nakon što ju je pogodio potres prije nepune dvije godine župna crkva pretrpjela je oštećenje zidnog oslika, ali brzom intervencijom župnika Đure Saboleka i njegovom suradnjom s Vesnom Župetić, savjetnice za kulturu u Gradu Velikoj Gorici, osigurana je obnova crkve koja sada završava svoju prvu fazu. Župnik Đuro Sabolek posebno se zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali na obnovi zidnog oslika, a posebno stručnjacima koji neumorno rade kako bi crkva izgledala nepromijenjeno.

Tijekom propovijedi, vlč. Rober Šreter ukazao je na važnost Marije kao uzora u našim životima, pogotovo u svijetu gdje smo okruženi ispraznim utjecajima.

- Marija postavlja Bogu pitanja, ali prihvaća da znanje nije sve, ne može sve dati. Znanje ne daje odgovore na sva pitanja. To daje samo Bog. Ako ne danas, onda sutra, ako ne sutra, onda u vječnosti. To je Marija. Bog je Isusovu majku dao nama za majku. Sjetimo se nje ne samo o njezinim blagdanima. Sjetimo se nje svaki dan. Neka nam ona bude nadahnuće. Neka nas ona inspirira da živimo po njezinom primjeru. Nikada ju nećemo dostići. Ne treba nju ni dostizati. Treba samo ići njezinim stopama. Živjeti s Bogom. To je nju učinilo velikom, to može učiniti i nas velikima. Postati veliki u svojoj ljudskosti i vjeri - kazao je vlč. Šreter.

Uoči samog blagdana tradicionalno je održana devetnica na čast Majci Božjoj vukovinskoj u Župnoj crkvi Pohoda Blažene Marije Djevice. Svećenici župa Odranskog dekanata, kao i bivši kapelani naše Župe Vukovina bili su na raspolaganju vjernicima - hodočasnicima svaku večer uoči i tijekom svete mise za sakrament svete ispovijedi. Vjernici iz Mraclina, Kuča, Okuja i Velike Gorice svaku su večer pješice hodočastili u svetište Majke Božje vukovinske kako bi, s ostalim vjernicima, slavili svetu misu. Predanost ovoj tradiciji i vjeri primijetio je i vlč. Šreter, a zaslugu je dao Vukovinskom župniku Đuri Saboleku.

- Bio sam župnik na marijanskoj župi u Stenjevcu, ali takve devetnice tamo nije bilo. Ovdje ste vi dolazili svaku večer, a to se rijetko može vidjeti. Zasluga je to Božja, zasluga vaša i zasluga našega Đuke. A vi ljubomorno s ljubavlju čuvajte to. Neka to zaista postane nešto što će biti dio vašeg života i vaše obitelji. Odgajajte svoju djecu i unučad da bi oni nastavili okupljati se oko Majke Božje Vukovinske – poručio im je vlč. Šreter.

Velika Gospa već i sad je dio brojnih obitelji koje su nakon mise prizalogajili malo odojka ili janjetine s ražnja, vrludali štandovima s raznolikim igračkama, suvenirima i nakitima ili se zabavili u lunaparku.

- Od malena idem na proštenje. Kroz cijelo ljeto su znale biti te svetkovine raznih svetaca. Svako mjesto ima svog zaštitnika pa su se održavala slavlja. To je sad puno manje nego što je nekoć bilo. Velika Gospa je u principu centralni ljetni događaj u ovim krajevima, posebice u Vukovini gdje je to stvarno bilo naveliko organizirano – prisjetila se Marija koja je na proštenje došla iz Obreža s dvoje „kikaća“.

Tradiciju održavaju vjernici iz raznih dijelova Turopolja, a Veliku Gospu u Vukovini im je više od samo običaja.

- Velika Gospa je sreća. Sreća, zdravlje, sve najljepše na svijetu – kazala nam je jedna vjernica.

Sreća se sjajila na ozarenim licima vjernika koji će sjećanje na ovaj dan nositi sa sobom kao jedan od najljepših ljetnih dana.

Galerija slika

[FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu [FOTO] „Neka nas Marija inspirira da živimo po njezinom primjeru“: Vukovina proslavila Veliku Gospu

Podijeli