FOTO: Velikogoričani u velikom broju posjetili Dječji Gastro Turopolja i uživali u domaćim delicijama
Park Plemenite općine turopoljske i plato ispred Muzeja bili su prepuni posjetitelja od jutra otkako je otvoren Dječji Gastro Turopolja. Mališani, njihovi roditelji, djedovi i bake došli su razgledati sve što su pripremili vrtićanci, osnovnoškolci i srednjoškolci.
Manifestaciju kao i svake godine organizira Turistička zajednice Grada Velike Gorice i Udruženje obrtnika Velika Gorica, a ove godine posjetiteljima su ponudili bogat kulturni, glazbeni i zabavni program koji je i natjecateljskog duha. Cijeli Gastro je i humanitarnog karaktera.
Dječji vrtići Žirek, Ciciban i Lojtrica uključili se u humanitarnu priču pa su ispekli velike količine štrudli. Jabuke za štrudlu donirao je OPG Grar iz Čiča. Štrudle nisu imale cijenu, posjetitelji su mogli ostaviti svoju donaciju.
-Pripremili smo između oko 400 komada štrudle od jabuka, štrudla od šumskog voća, bučnica, krumpiruša, kiflica od oraha i medene pite ali i štrudla bez jaja – kazala nam je Božica Rakamarić, odgojiteljica Dječjeg vrtića Lojtrica.
-Uključili smo se na poziv Turističke zajednice u pripremu štrudli budući da je prodaja humanitarnog karaktera, a štrudle su radile naše vrijedne kuharice – kazao nam je Branimir Bakran, ravnatelj Dječjeg vrtića Lojtrica.
Nakon što su se prošli tjedan vratili s državnog natjecanja osvojivši drugo mjesto za najbolji proizvod – podgutnicu i torbe koje su šivali na natjecanju, došli su svoje proizvode predstaviti i na Mini Gastru.
-Ovdje imamo i soli za kupanje, kadulje, balzame za usne koje su radili naši kemičari, Eko skupina je sadila čuvar kuće, tulipane – kazala nam je Natali Špičić iz Učeničke zadruge Vuzel, OŠ Eugena Kumičića dodavši da imaju čak devet aktivnih sekcija u koje je uključeno 96 učenika.
Karmen je na Mini Gastro povela sina i unuku.
-Super je, ima baš sve za djecu, prilagođeno je i njima. Kupili smo i štrudle jer donacije idu u humanitarne svrhe.
Suzana je subotnje prijepodne odlučila provesti na Mini Gastru, od brojnih delicija odlučila je kušati knedle sa šljivama.
-Jako je lijepo, sviđa mi se. Super je što su uključeni i vrtići, ima jako puno posjetitelja, vježbali su. Djeci je jako zanimljivo. A knedle su odlične, dijete mi je alergično na mlijeko, ove knedle nisu spravljene s mlijekom pa smije i on jesti – zadovoljno nam govori Suzana.
Svi oni koju su alergični na gluten mogli su probati bezglutenske knedle sa šljivama spravljene od bezglutenskog pirovog brašna i batata. Ljubičaste knedlice plijenile su pozornost. Njih su napravile žene iz Društva žena Naš Rakitovec.
-Mi smo se odlučili za knedle s pirovim brašnom i s batatom, ljubičastim i narančastim. To je za one koji ne smiju jesti gluten. Ljudima se sviđa boja knedlica, a punili smo ih tradicionalno sa šljivama – kazala nam je Gordana Brozović.
Prvi put na Gastru održano je natjecanje u pripremi knedlica sa šljivama. Natjecale su se žene uključene u tri društva žena iz Kozjače, Buševca i Rakitovca. Stručni žiri ocjenjivao je spravljene knedlice i donio odluku da su sve žene pobjednice ovog natjecanja, sve domaće knedlice bile su preukusne.
U sklopu Gastra Turopolja održavaju se i Festival ekološke poljoprivrede, Gospodarski sajam i Dani meda. Sve je domaće, spravljeno od vrhunskih sastojaka, a posjetitelji mogu kupiti i razne rukotvorine poput ručno rađenih košara.
Dječji Gastro još traje stoga požurite u Park Plemenite općine turopoljske i pogledajte što sve ima u ponudi.
Velika završnica Gastro Turopolja je sutra kada slijedi natjecanje u pripremi kotlovine.
U 12:15 vrijeme je za tradicionalni nedjeljni turopoljski ručak.
Obiteljsko druženje iskoristite u srcu našega grada na Gastro Turopolju, dođite gladni jer domaće i ukusne hrane ima za sve.
(Mirjam Petretić Coha)