Novosti Sport Događanja

FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu

17.11.2021. / Redakcija

Šuma Turopoljskog luga jutros je postala bogatija za stotinjak stabala hrasta lužnjaka. Turopoljska udruga skauta Tur iz Velike Gorice u sklopu projekta „Prijatelj šume” organizirala je akciju pošumljavanja u koju su se uključile tri velikogoričke osnovne škole: OŠ Ščitarjevo, OŠ Eugena Kumičića i OŠ Jurja Habdelića. Vrijednim ručicama učenici su tako doprinijeli budućnosti našeg Turopolja.

-Učenike smo doveli ovdje u Turopoljski lug kako bismo obnovili dio šume koji je oštećen zbog klimatskih promjena i štetnika te zbog toga što je hrast doživio svoj životni vijek pa su radnici Hrvatskih šuma to očistili. Tako ćemo dobiti nova stabla koja će kroz godine upijati ugljikov dioksid, a nama davati dovoljne količine čistog zraka tako da bi ovdje na području Turopolja i dalje zdravo živjeli- kazao je predsjednik Turopoljske udruge skauta Alen Konjević.

Projekt je prijavljen na natječaj Zagrebačke županije što je županija prepoznala te ga je podržala financiranjem sadnica, a pohvalu projektu i Udruzi uputio je i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

-Ovo je jedan hvale vrijedan projekt. Predviđa da će se posaditi tisuću sadnica hrasta lužnjaka koji je domicilno drvo našeg Turopolja i naše Velike Gorice, a županija se uključila na inicijativu Turopoljske udruge skauta Tur, kupnjom samih sadnica- rekao je Kolarec.

Jedni od partnera ovog projekta također su djelatnici Hrvatskih šuma, među njima i Filip Koren koji nam je otkrio kako za prvi plod ove sadnice treba proći najmanje 40 do 50 godina, a moći će se ponovno sjeći za otprilike 140 godina.

U sklopu ovog projekta provode se dvije aktivnosti. Udruga je prvo provela edukaciju o klimatskim promjenama u školama s područja Zagrebačke županije (tri osnovne škole iz Velike Gorice te jedna iz Svetog Martina pod Okićem). Učenici su naučili o tome što možemo učiniti kako bi zadržali biološku ravnotežu prirode, a nakon edukativnog dijela nastupila je druga faza projekta, faza pošumljavanja, kako bi se obnovio dio šume Turopoljskog luga.

Također, očekuje se nova akcija pošumljavanja, 4. prosinca, a priliku za uključivanje dobit će svi zainteresirani Velikogoričani.

Galerija slika

FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu FOTO Velikogorički školarci prijatelji šume: Posadili stotinjak stabala u Turopoljskom lugu

Podijeli