°C 6

[FOTO/VIDEO] Stotine maskiranih sudionika obilježilo 111. Turopoljski fašnik

24.02.2020.

Romana Šimek

Velika povorka prošetala je gradom protekle subote te prikazala kreativnost i maštovitost natjecateljskih skupina. Pobjedu na 111. Turopoljskom fašniku odnijela tema “Čuvarice planete Zemlje” Društva žena Novo Čiče, odjevene u ručno rađene haljine od otpadnog plastičnog materijala, a sudionice kažu i kako im je za izradu samo jedne haljine i popratnog nakita i šešira bilo potrebno gotovo mjesec dana. Drugo mjesto osvojile su žene iz udruge Anđela Lovreković iz Mraclina, tema “Klima nam ne štima”, a Udruga Vukovina u srcu koja se biciklom uputila u Goricu osvojila je treće mjesto. Specijalne nagrade žirija osvojili su Žujini mališani s temom "Gajba", potom KUU "Lafra" i njihove maškare, udruga "Drvo života Velika Gorica i "Can can dance" te KUD Nova Zora iz Donje Lomnice koji su se predstavili temom "Prevencija Corona virusa".

-Turopoljski fašnik i ove je godine pokazao svu raskoš, inventivnost i kreativnost naših sugrađana ali i gostujućih grupa. Drago nam je da smo ove godine ugostili drage goste iz Bugarske kao i KUD Lafra iz Turčišća, oni su nam donijeli dašak tradicije, starih maski i običaja maskiranja. Tu su i gosti iz Pavučnjaka, susjedi Samoborci, oni su uvijek inspiracija jer se u izradu njihovih alegorijskih kola i teme zaista uključi cijelo mjesto. Posjetitelji na ulici imali su što za vidjeti-, poručila je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice.

Mališani goričkih osnovnih škola i dječjih vrtića, kao i parovi i pojedinci i ove su se godine sa svojim tetama i učiteljicama, roditeljima, bakama i djedovima potrudili i predstavili u najboljem svjetlu.

Od predškolskih grupa 1. nagradu osvojili su mališani iz DV Ciciban ‘Orašari u začaranoj šumi’ te DV Žirek ‘Pustolovine Žireka kroz film’. 2. nagradu osvojio je DV Velika Gorica ‘Vesela prometna škvadra’. 3. nagradu osvojili su DV Lojtrica ‘Živimo prijateljstvo’, DV Didi ‘Dalmatineri’ te DV Koraci ‘Abeceda’. 

Od školskih grupa 1. nagradu osvojili su učenici OŠ Eugena Kumičića, 3a razreda, s točkom ‘Imajmo na umu, Moguti bi šumu’. 2. nagradu osvojili su učenici OŠ Jurja Habdelića, 3b razreda s točkom ‘Ples i pjesma vilenjaka’, učenici OŠ Nikole Hribara ‘Ključić mog grada’ te učenici OŠ Velika Mlaka s točkom ‘Bing band’. 3. nagradu osvojili su učenici PŠ Rakitovec s točkom ‘San’, učenici OŠ Nikole Hribara ‘Što je to ljubav’, učenici OŠ Pokupsko ‘Elvis je živ’, učenici OŠ Eugena Kvaternika ‘Plavci Mravci’ te učenici OŠ Novo Čiče ‘Škola sinkroniziranog plivanja’. 

U kategoriji skupina 1. nagradu osvojila je Udruga Mali prijatelj s točkom Najezda komaraca. Drugu nagradu osvojili su  plesači Plesnog kluba Megablast s točkom Priča o Orašaru te Obrt Sunce s točkom HR cab driver Taxi Sunac. Treću nagradu osvojio je Plesni klub Barbara s točkom Minions kao i Turopoljske mažoretkinje s točkom Vesele note koračaju.

U maskiranim parovima zlatnu medalju osvojili su Vrag i Anđeo, a srebrnu Veseli starci. Od pojedinačnih maski zlatnu medalju osvojila je Tena Bošnjak ‘Scary doll’, srebrnu medalju Noa Petak ‘Spas u zadnji čas’, a brončanu Franko Petak ‘Batman u Batmobileu’. Četvrto mjesto osvojili su Bubamara, Olaf i Elza te Šumska vila. 

Cijele foto galerije velikog i malog fašnika možete pogledati na našoj Facebook stranici.