Novosti Sport Događanja

Francuski barok u Svetoj Barbari: Jučerašnjim koncertom otvoren je Festival drvenih kapela Sancta Barbara

27.06.2022. / Klara Kosić

Ovu nedjelju je u Kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki otvoreno četvrto izdanje Festivala drvenih kapela Sancta Barbara.
Kapela sv. Barbare smještena je upravo u središtu naselja, a u arhivskoj građi spominje se od 17. stoljeća, točnije od 1642. godine. Danas, nakon 380 godina postojanja, kapela je jedinstveno spomeničko stvaralačko djelo u cijeloj drvenoj sakralnoj arhitekturi – jednoprostorna građevina s poligonalnim svetištem, trijemom i impozantnim zvonikom, a visoko estetizirana struktura ove kapele dominira atmosferom.

Ovu staru ljepoticu odlučio je počastiti mladi Ansambl Quinta Essentia, osnovan 2020. godine s namjerom okupljanja mladih i reprezentativnih glazbenika specijaliziranih za tzv. povijesno osviještenu izvedbu. To je nova generacija umjetnika koja svojom kompetencijom, naobrazbom i stečenim iskustvom hoće dodatno proširiti i podijeliti jaku europsku tradiciju „rane glazbe” koja u Hrvatskoj već postoji, ali vapi za novim i višim dostignućima. Ovaj ansambl čine Stjepan Nodilo, barokna oboa i blok-flauta; Mauro Colantonio, traverso i viola da gamba; Matko Smolčić, barokni fagot; Izidor Erazem Grafenauer, teorba i barokna gitara, te Franjo Bilić na čembalu.

U tihom okruženju kapelice zazvučili su „Kontrasti francuske glazbe 18. stoljeća” znamenitih francuskih skladatelja: M. Marais, J.-Ph. Rameau, L. Marchand, F. Couperin, A. Forqueray i J.-F. Rebel.

Kapelica je bila ispunjena oduševljenim posjetiteljima, a nemamo sumnje da će isto tako biti i sutra, 28. lipnja, kada će u 20 sati u Kapeli Ranjenog Isusa na Plesu nastupiti kvartet sjajnih glazbenika: Silvio Richter, barokna violina; Dora Draclin, oboa; Anthony Havelka, violončelo i Katarina Javora, čembalo.

Galerija slika

Francuski barok u Svetoj Barbari: Jučerašnjim koncertom otvoren je Festival drvenih kapela Sancta Barbara Francuski barok u Svetoj Barbari: Jučerašnjim koncertom otvoren je Festival drvenih kapela Sancta Barbara Francuski barok u Svetoj Barbari: Jučerašnjim koncertom otvoren je Festival drvenih kapela Sancta Barbara Francuski barok u Svetoj Barbari: Jučerašnjim koncertom otvoren je Festival drvenih kapela Sancta Barbara Francuski barok u Svetoj Barbari: Jučerašnjim koncertom otvoren je Festival drvenih kapela Sancta Barbara Francuski barok u Svetoj Barbari: Jučerašnjim koncertom otvoren je Festival drvenih kapela Sancta Barbara Francuski barok u Svetoj Barbari: Jučerašnjim koncertom otvoren je Festival drvenih kapela Sancta Barbara

Podijeli