Novosti Sport Događanja

Goričani lani pročitali 196.457 knjiga: "Želimo da knjižnica Velikogoričanima bude drugi dnevni boravak"

24.01.2023. / Ivana Ćurić

Tijekom prošle godine Goričani su pročitali 196.457 književnih naslova, ali brojke su bile tek povod da porazgovaramo s ravnateljicom Gradske knjižnice Velika Gorica Pamelom Sever o onome što nas očekuje u mjesecima pred nama.

Dodajmo kako je lani upisano 882 novih članova, a po svoje štivo ovdje inače dolazi 1.974 djece i mladih te ukupno 6.049 članova knjižnice koliko je upisano zaključno s prošlom godinom.

-Broj korisnika je uvijek veći jer zapravo cijela uža obitelj može posuđivati na jednu iskaznicu na sve tri naše lokacije - ističe ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica Pamela Sever dodavši kako im je želja da što većem broju Velikogoričana daju na znanje da je Gradska knjižnica mjesto gdje svi građani mogu doći kvalitetno provesti vrijeme, ne samo uz knjigu ili dnevni tisak, već i uz brojne druge sadržaje koje nude.

-Neovisno jesu li naši članovi ili nisu, svi Velikogoričani dobrodošli su na naša događanja koja su besplatna. Nije to samo riječ o književnim susretima, već su to i izložbe, gostovanja, mi ovdje promoviramo i sport i zdravu prehranu, dolaze nam razni doktori u goste, a tu su i radionice ako želite nešto i sami naučiti izrađivati- kaže ravnateljica Sever.

 Upravo kad je riječ o gostovanjima već je u najavi predavanje „Kako najefikasnije usporiti proces starenja?“ kada u Gradsku knjižnicu 31. siječnja dolazi dr. Ivo Belan,a ubrzo nakon njega gost će biti gospodin Antun Andreić koji najbolje zna kako vježbati tai chi.

-Nije to mjesto više isključivo za knjige već želimo da Velikogoričani Knjižnicu doživljavaju kao svoj drugi dnevni boravak. Pokušavamo osluškivati bilo naših građana i ponuditi im ono što ih zanima. Okupljamo građane svih dobnih skupina, bez granica, i pozivam ih ovom prilikom neka nam se pridruže na raznim događanjima, dođu, pitaju, nešto novo nauče-kaže ravnateljica Sever.

Sudjelujte u natječaju, naučite sve o dohrani za djecu ili popravite svoje zdravlje

I ove godine će, kako kaže ravnateljica Gradske knjižnice, nastaviti s već tradicionalnim događanjima. Jedno od njih je i Četrti četrtek kao ciklus razmjena znanja i vještina, pa će tako mnoge mame i trudnice korisne informacije pronaći u veljači na radionici na temu dječje dohrane koju će voditi „nutri mama“ Ana Jelekovac Jurkin, a u ožujku tema će biti „Samoniklo bilje“ kada će gostovati Arijana Brnad.

- I ove godine nastavlja se Turbooks mali književni festival, obilježavamo Noć knjige, s raznim predavanjima i gostovanjima, slijedi natječaj „Pišem ti pismo…“. Cilj je i popularizacija čitanja pa će tu biti predavanje o novim knjigama, gostovanja književnika koji su napisali autobiografije ili se bave popularnim znanostima, a posvetit ćemo koji susreti književnom prevođenju koje je pomalo zanemareno-kaže ravnateljica.

Poseban naglasak ove godine stavlja se i na zdravlje građana pa će tako krenuti nova događanja pod nazivom „Knjižnica svojim sugrađanima: Postanite i ostanite zdravi!“ na kojima će gostovati liječnici specijalisti iz raznih područja.

Uključenje Gradske knjižnice u Erasmus još je jedna novina, a želja je posvetiti se trećoj životnoj dobi. Kad su u pitanju mlađi Velikogoričani, nastavlja se Lektiraonica u suradnji s učenicima i učiteljica Ekonomske škole i Gimnazije Velika Gorica, pričaonice za djecu, i ono što učenici posebno obožavaju, a to je susret s piscima koji su napisali lektiru koju čitaju. Dobrih knjiga i događanja u našoj Knjižnici neće nedostajati ove godine, stoga vam samo preostaje da dođete u svoj drugi dnevni boravak.

Podijeli