°C 5

Gorički Klub liječenih alkoholičara broji 30 članova, nakon pandemije, nadaju se normalizaciji rada

23.02.2021.

Ivana Ćurić

Gotovo četvrt stoljeća u našem gradu djeluje Klub liječenih alkoholičara koji danas nosi ime alkohologa dr.Branka Langa. Redovita okupljanja, razgovore i druge aktivnosti u prošloj godini omela je pandemija koronavirusa, pa se i oni nadaju normalizaciji u ovoj godini kako bi što kvalitetnije provodili programe s građanima koji prakticiraju apstinenciju od alkohola.

Brojna događanja, okupljanja udruga i sve druge grupne aktivnost pomalo su zamrle zbog donesenih epidemioloških mjera a s ciljem suzbijanja koronavirusa. Pošteđene nisu ni brojne udruge i klubovi koji građanima pružaju pomoć u određenim aspektima života, pa tako ni Klub liječenih alkoholičara „Dr. Branko Lang” iz Velike Gorice.

Zbog zabrana okupljanja prošle godine snalazili su se kako znaju.

-U prekidu rada kluba na neko vrijeme zbog epidemioloških mjera kontakt s članovima smo održavali putem WhatsUp grupe i srijedom smo tako odrađivali sastanak i obavezno sa svakim sam održavala razgovor telefon. Bilo je raznih kriza kod članova, ali smo sve uspjeli rješavati uz dogovore s dr. Oreškovićem i kontrolama u bolnici. Lagano smo krenuli s radom u manjim grupama, no nije ništa isto kao prije. Ipak, trudimo se dalje koliko možemo uz pomoć svih. Nadamo se i očekujemo da će sve ove krize i novonastala situacija COVID-19 brzo završiti i da ćemo normalno i redovito odrađivati svoje sastanke i ostale aktivnosti koje su predviđene u ovoj godini-ispričala nam je medicinska sestra Mara Oroz koja radi s članovima kluba već devet godina.

-Prošle godine imali smo oko 30 članova, no s krajem godine obično se taj broj i prepolovi, što zbog epidemioloških mjera, neki članovi, nažalost, se vrate „na staro”, neki završe na bolničkom liječenju, neki se jednostavno više ne pojavljuju...Jedno vrijeme nismo imali sastanke zbog pandemije, pa smo kasnije otvorili dvije manje grupe kako bismo nastavili s radom i to na smjene -priča nam gospođa Oroz i nastavlja:

-Većini članova kad završe sa sastancima u Klubu ipak ostane nešto od znanja i spoznaja, svih naših razgovora. Sada se nadamo da ćemo što prije normalizirati rad Kluba i da će doći kraj koroni jer nam to sve otežava, pomalo se sad javljaju i novi članovi, a trenutno dobro dođe emisija utorkom od 20 do 22 sata na Drugom programu hrvatskog radija koja je posvećena upravo ovoj problematici -kaže medicinska sestra Oroz.

Većinom obitelj inzistira na liječenju

Često u Klub dođu građani s dijagnozom PTSP-a, depresije, neki s više dijagnoza, obično na inzistiranje obitelji koja prva trpi kada se osoba oda ovisnosti o alkoholu, a nekima liječenje od alkohola bude mjera izrečena na sudu, ili ih čak poslodavac uputi na to.

-Obitelj je ta koja u većini inzistira na ovu vrstu pomoći i nama dolaze nakon bolničkog liječenja, nismo prvi korak u tom procesu već ih obično upute k nama kada prođu već određene tretmane u bolnicama-dodaje naša sugovornica.

Naravno, ima i onih koji se samoinicijativno obrate za pomoć, a za sve one koji razmišljaju ili su u potrebi za time mogu se uvijek javiti voditeljici Kluba na broj 0916221035.

Inače u Klubu su ponosni što jedini nose ime uglednog psihijatra, alkohologa Branka Langa i svake godine prigodno se prisjećaju njegovog rada i djela. Izuzev prošle godine kada je obim rada bio smanjen zbog epidemioloških mjera, inače imaju bogati program, od sastanaka, tribina, skupština, okruglih stolova, sportskih susreta...

-Svake godine odlazimo u Lošinj na ljetnu alkohološku školu koja nam puno znači i gdje puno toga naučimo, dobijemo smjernice o radu, čujemo iskustva drugih klubova, prezentacije liječnika iz mnogih bolnica i gradova i drugih zemalja izvan Hrvatske. Zato zahvaljujemo Gradu Velikoj Gorici što nam to omogućuje tako da nas financijski podržava u tome, jer na kraju svi imamo zajednički cilj, a to je biti povezani kao zajednica i održati apstinenciju i zdravlje članova- zaključili su iz Kluba.