°C 23

Gorički učenici podržali prosvjed protiv klimatskih promjena

15.03.2019.

Petar Brnada

Učenici i učitelji OŠ Pokupsko te OŠ Novo Čiče i OŠ Jurja Habdelića danas su se pridružili velikoj borbi protiv klimatskih promjena pod nazivom Climate Strike 2019 Croatia.

Riječ je globalnom prosvjedu iza kojega stoji Šveđanka Greta Thunberg, 16-godišnja aktivistica koja je odnedavno dospjela u središte pažnje svjetske javnosti tako što je pokrenula inicijativu štrajkajući svaki petak ispred parlamenta u Stockholmu iz pobune zbog dosad nezapamćenih toplinskih valova i šumskih požara u njezinoj zemlji.

-Greta je apelirala na zastupnike da učine više u borbi protiv klimatskih promjena sa zahtjevima da Švedska ispuni ciljeve dogovorene u Pariškom sporazumu i smanji emisije ugljikova dioksida u atmosferu. Nije niti slutila koliku će lavinu pokrenuti i da će njezin „štrajk za klimu” prekoračiti granice i stvoriti probleme u 75 drugih država zbog masovnih izlazaka učenika s nastave na prosvjede petkom - tisuće srednjoškolaca odaziva se na njezin tjedni poziv na štrajk za klimu, prosvjedujući na gradskim ulicama i pozivajući da se "spasi naša budućnost"-kazali su iz OŠ Novo Čiče.

Kako su dalje rekli, prosvjedi su organizirani i diljem Hrvatske (Zagreb, Split, Rijeka, Pula, Varaždin), pa se stoga i njihova škola odlučila pridružiti.

-Učenici i učitelji naše škole pridružili su se borbi protiv klimatskih promjena pod nazivom Climate Strike 2019 Croatia na način da su nosili zelene majice. S učenicima je porazgovarano o klimatskim promjenama koje se događaju kao i o našem mogućem doprinosu za smanjenje tih problema- rekli su iz OŠ Pokupsko.

Iz OŠ Jurja Habdelića poručili su da u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva u školskoj knjižnici gledaju projekcije ekoloških dokumentaraca i uče o tome kako mogu, i moraju, pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

Foto: OŠ Novo Čiče