Novosti Sport Događanja

Govor nam neće izumrjeti: Ovoga petka upoznajte ljepotu buševskog govora!

24.01.2023. / Redakcija

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici poziva sve građane na predstavljanje Rječnika buševskoga govora koji će se održati 27. siječnja u 19 sati u Domu kulture Buševec.

Ovaj rječnik nastao je trudom domaćeg jezikoslovca te profesora hrvatskog i njemačkog jezika, Ivana Rožića, kojega svi poznaju i po velikoj ulozi u kazališnom životu Buševca, a sam će predstaviti svoj rad i doprinos. Uz njega, rječnik će predstaviti urednik rječnika, Stjepan Rendulić, te u ime izdavača Ana Plehinger, a večer će začiniti pjesnici Stjepan Detelić-Banski te Ana Vnučec, dok će glazbenu pratnju pružiti Siniša Belošević.

Rječnik buševskog govora jedan je u nizu manjih projekata kojima se istražuju i bilježe dijalekti naših krajeva, poput Slovôra Stjepana Rendulića ili Turopolska gruda venčecom okrujnena Đurđe Jandriš-Parać.

Ovi projekti bilježenja dijalekata najava su kapitalnog djela turopoljskog kraja – velikog turopoljskog rječnika – na kojemu od 2018. godine radi pet jezikoslovaca s izvornim govornicima. Nakon što je projekt zbog pandemije pauziran na dvije godine, rad se sada nastavlja u punoj snazi.

Od kolike je važnosti projekti bilježenja domaćih riječi, objasnila nam je Ana Plehinger.

- Riječi se prirodno izgube, ljudi umru i sve nestane. Zahvaljujući ovakvim rječnicima manjeg formata, koji su pogodni za sve, on se može očuvati. Eto, nakon što smo dobili službeno rješenje o zaštiti, očuvanju i promociji jezika, odjednom se u javnosti pojavilo mnogo pisaca i pjesnika koji već godinama pišu na turopoljskom, posavskom i ostalim dijalektima i to mi je izuzetno drago. Govor nam neće izumrijeti – kazala nam je Plehinger.

Dođite stoga u Dom kulture Buševec i upoznajte živi buševski govor!

Podijeli