°C 22

HAZU: "Susret lokalnog i globalnog" u Mraclinu

24.09.2018.

Redakcija

Gorička podružnica Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti s radom je počeo upravo u Mraclinu, u Zgradi koja je dan-danas trajni spomenik na asanaciju sela koju je pokrenuo dr.Andrija Štampar.

Na mjestu gdje je nekad stajala "kužna bara Krka" danas je Zgrada u kojoj je prošlog četvrtka održan simpozij “Selo Mraclin i Andrija Štampar – susret lokalnog i globalnog”. HAZU i Velika Gorica bili su zastupljeni svojim čelnim ljudima – predsjednikom, akademikom Zvonkom Kusićem, i gradonačelnikom Draženom Barišićem, zagrebačko Sveučilište predstavljala je prorektorica prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, Ministarstvo zdravstva pomoćnica ministra prim. dr. Vera Katalinić Janković, medicinski Razred HAZU-a akademik Marko Pećina, a gradsko Vijeće predsjednik Neven Karas. U svojim pozdravnim govorima ugledni su gosti podsjetili na djelo Andrije Štampara te značaj asanacije – kako za Mraclin tako i za svjetsku javnozdravstvenu praksu.U prvom dijelu simpozija dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” ukratko je predstavila svoju ustanovu. Prof. dr. sc. Željko Dugac iz Akademijinog Zavoda za povijest i filozofiju, govorio je o Rockefellerovoj zakladi i zdravstvenom prosvjećivanju u Mraclinu. Dr. sc. Suzana Leček s Hrvatskog instituta za povijest govorila je o općim prilikama na selu u međuraću, a o kulturnoj baštini sela izlagala je prof. dr. sc. Tihana Petrović Leš sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Akademik Cvetnić zaključio je simpozij osvrtom na veterinarstvo tijekom asanacije.Na kraju radnog dijela Željko Cvetnić odvojio je nekoliko emotivnih trenutaka za uspomenu na prvog mraclinskog akademika Slavka Cvetnića, kojeg su se biranim riječima prisjetili i drugi njegovi suradnici iz HAZU-a, redom naglasivši akademikovu snažnu vezanost za rodni Mraclin.

Nakon službenog dijela gradonačelnik Barišić uručio je gostujućim izlagačima prigodne poklone, a potom su se sudionici i publika preselili u mraclinski Društveni dom. na kraju simpozija ostalo je pitanje koje u Mraclinu sve više odjekuje povodom 100. obljetnice asanacije sela: hoće li Mraclin taj značajni datum dočekati kao “selo-uzor”, kako ga opisuje stručna literatura Štamparova vremena, ili kao selo zrelo za novu asanaciju?

 

(Izvor: Mraclin.hr/foto: V. Vinetić)

Galerija slika

HAZU: "Susret lokalnog i globalnog" u Mraclinu HAZU: "Susret lokalnog i globalnog" u Mraclinu HAZU: "Susret lokalnog i globalnog" u Mraclinu HAZU: "Susret lokalnog i globalnog" u Mraclinu HAZU: "Susret lokalnog i globalnog" u Mraclinu HAZU: "Susret lokalnog i globalnog" u Mraclinu HAZU: "Susret lokalnog i globalnog" u Mraclinu HAZU: "Susret lokalnog i globalnog" u Mraclinu HAZU: "Susret lokalnog i globalnog" u Mraclinu HAZU: "Susret lokalnog i globalnog" u Mraclinu