Novosti Sport Događanja

Istina, ne laž: Matičin četvrtak u znaku poezije Kristine Silaj

27.02.2024. / Ivana Ćurić

Predstavljanje zbirke poezije "Istina, ne laž" autorice Kristine Silaj tema je 296. Matičinog četvrtka koji će se u četvrtak, 29. veljače,održati u Područnoj knjižnici Galženica s početkom u 19:30 sati.

Na predstavljanju sudjeluju Dobrila Zvonarek i Stevo Leskarac, dok će se za glazbenu podlogu pobrinuti Filip Pintar.

Kristina Silaj rođena je 18. 6. 1972. u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost, filozofiju i bibliotekarstvo te magistrirala hrvatsku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija radila je u novinarstvu u velikogoričkom Glasniku Turopolja i objavljivala u hrvatskim magazinima. Bila je zaposlena kao profesorica hrvatskog jezika u srednjim i osnovnim školama, surađivala kao profesorica na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu gdje je predavala dječju književnost, te je bila zaposlena u izdavačkim kućama Profil i Informator.

Dugi niz godina zaposlena je kao knjižničarka te ima radno iskustvo u narodnim knjižnicama, specijalnoj knjižnici službenih publikacija, a zadnjih trinaest godina stalno je zaposlena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na stručnim poslovima sadržajne obrade književnosti i religije. Objavljuje stručne članke iz područja knjižničarstva i književnosti. Objavljivala je pjesništvo i književnu kritiku u književnim časopisima kao što su Vijenac, Quorum, Libra, Zadarska smotra, Književna rijeka, Marulić, te dječje priče i poticaje za čitanje za djecu u dječjim časopisima Smib, Zvrk i Radost kao i poticaje za čitanje svim uzrastima na blogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Pjesme su joj objavljene u eteru Hrvatskog radija. Stručne tekstove iz knjižničarstva objavljuje u časopisima za knjižničarstvo (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, Novi uvez) te u drugim časopisima s ovog znanstvenog područja. Ovo je njezina prva zbirka pjesama koja je nastajala ponajviše u ranoj mladosti autorice i posvećena je svim osobama koje su posebno važne za njezin životni put te s kojima je i ona zajedno potpuno na strani dara života.

Podijeli