°C 6

Istražite prapovijesnu arheologiju na novom digitalnom totemu Muzeja Turopolja

21.01.2021.

Ivana Ćurić

Novi slobodnostojeći info kiosk, ili jednostavnije rečeno, digitalni totem osvanuo je kraj Muzeja Turopolja.

-Totem za Muzej predstavlja još jedan kanal komunikacije koji će nas još više povezati s našom publikom u ovim kriznim vremenima, ali nam daje i mogućnost da zainteresiramo prolaznike za djelatnost Muzeja Turopolja. Radi se o interaktivnoj suvremenoj tehnologiji u koju se mogu ugraditi promotivni i edukativni sadržaji. Info kiosk smo instalirali u sklopu europskog projekta Prehistory Adventure (Interreg Slovenija – Hrvatska) i trenutno prikazuje edukativne sadržaje koji se tiču prapovijesne arheologije-poručili su iz Muzeja Turopolja. Također u stalnom postavu instalirali su i interaktivni monitor.

Ove novitete, info kiosk za vanjsku upotrebu, interaktivni monitor te opremu za proširenu stvarnost omogućio je spomenuti projekt koji se odvija u sklopu programa prekogranične suradnje Hrvatske i Slovenije, a sufinanciran je iz europskih fondova s 85 % sredstava od ukupnog iznosa koji se kreće ukupno oko 720 tisuća eura. 

Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike.