°C 14

Iz Habdelića se pohvalili velikim uspjehom: 12-ero učenica i učenika osvojilo 'Zlatnog dabra'!

05.12.2019.

Petar Brnada

Još u 2016. godini Hrvatska se uključila u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti, a ove godine među nagrađenima našli su se i učenice i učenici OŠ Jurja Habdelića koji su ostvarili sjajne rezultate, sa pravom su nam se pohvalili iz škole.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Učenici koji su među 10 % najboljih u svojoj kategoriji/razredu, ujedno su i dobitnici 'Zlatnog Dabra'.

Što se tiče dobitnika iz OŠ Jurja Habdelića, riječ je o dvanaestero učenika među kojima su Petar Grubić iz 4.a, Rebeka Ćaćić iz 4. b, Viktorija Levak iz 6. a, Rea Likarević iz 6.b, Antonio Bogović iz 6.e, Iva Grahovac iz 7.a, Luka Cundeković iz 7. b, Niko Hranilović iz 7. c, Leda Krvavica iz 8.a, Vedran Ille iz 8.b, Matej Barun iz 8.c i Luka Stepanić iz 8.c razreda.

Kako pojašnjavaju organizatori natjecanja, Dabar se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje, a čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Foto: Ilustracija/ Google Maps