Novosti Sport Događanja

Izložba "Svije(s)t baštine” provest će vas kroz bogatstvo tisućljetne kulturne baštine ovih prostora

07.12.2022. / Klara Kosić

Večeras će se u Muzeju Turopolja u 18 sati otvoriti izložba „Svije(s)t baštine” koju je osmislila Tatjana Pintarić, kustos arheolog.

Originalno osmišljena i predviđena za 60. godišnjicu osnutka Muzeja Turopolja, zbog pandemijskih mjera i potresa postavljena je tek dvije godine kasnije, ali vrijeme kroz samu izložbu i samo postaje relativno.

Kroz kraće tematkse tekstove, kolaže fotografija i izabranih predmeta cjelina kulturne baštine postaje centar kroz koji se povezuju različita povijesna razdoblja i svjetonazori na matičnom području muzeja, u prostoru koji prepoznajemo kao svoj, a koji je nastajao i mijenjao se tijekom tisuću godina.

Unutar tog gronološkog slijeda, ritmovi izmjena svetkovina i godišnjih blagdana stvaraju cikluse tradicijskog vremena.

- U svim životnim sredinama prisutna je općeljudska potreba za uljepšavanjem svog okruženja, oblikovanjem dostupnih materijala poput drva i gline.

Poneki uporabni predmeti, keramičke posude, zadržavaju iste forme kroz veoma duga razdoblja - od pretpovijesti, preko antike, do danas. Dio izloženih predmeta starost mjeri u stoljećima i tisućljećima, dok su neki nastali tek koje desetljeće prije današnjeg vremena – najavljuju iz Muzeja Turopolje.

Neke od tema koje će biti predstavljene na izložbi su: Prostor u vremenu, Sveti krajolik, Drveno doba, Cifranje, U tradiciji zavičaja, Nekad davno...I do nedavno, Vjera i nada, Ispredena sudbina, Istkani svijet, Graditeljska baština, Počeci Muzeja Turopolja, Izazovi budućnosti.

Dođite i zaronite u vremensko bogatstvo kulturne baštine u našem muzeju!

Galerija slika

Izložba "Svije(s)t baštine” provest će vas kroz bogatstvo tisućljetne kulturne baštine ovih prostora

Podijeli