°C 16

Kako na životinje gledaju lovci sakupljači istočnog Sibira?

07.11.2018.

Ivana Ćurić

Jesu li baš svim lovcima životinje samo plijen, trofej, ili prema njima možda imaju poštovanja, smatraju li neke životinje pratiteljima u radu i koliko su međusobno povezani otkrit će na primjeru istočnog Sibira novo predavanje na Matičinom četvrtku.

U četvrtak, 8. studenog, u Muzeju Turopolja očekuje vas nesvakidašnje i zanimljivo predavanje. Gošća Matice hrvatske ovog tjedna je dr. sc. Maja Pasarić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku koja će govoriti o temi "Životinje u svjetonazoru lovaca sakupljača".

Izlaganje razmatra modalitete odnosa čovjeka i životinja u društvima lovaca skupljača krajnjeg istočnog Sibira. Često susrećemo pojednostavljene pretpostavke da su životinje u svjetonazorima lovaca skupljača smatrane drugom vrstom osobe za razliku od agrarnih ili stočarskih društava gdje se životinje svode gotovo na razinu predmeta. Pozivajući se na predodžbe o brizi i nadzoru te na sintezu etnografskih podataka iz istočnog Sibira izlaganje propituje
navedene pretpostavke.

Dok pojedini konteksti otkrivaju odnos poštovanja prema životinjama kao lovačkom plijenu, drugi sugeriraju da su lovci skupljači ostvarivali i odnose sa životinjama koje su smatrali „ljubimcima“, pratiteljima u radu ili ih pak držali u zatočeništvu što upućuje na tijesnu povezanost brige o životinjama i nadzora nad njima.

Susret počinje u 19 sati i svi su dobrodošli.