Novosti Sport Događanja

Kako raspravljati o važnim temama: U četvrtak pogledajte ogledni sat Debatnog kluba VG

12.09.2022. / Klara Kosić

Počinje nova debatna sezona i Gorički klub mladih poziva srednjoškolce da dođu na ogledni sat debate koji će se održati u četvrtak, 15. rujna u 20 sati na drugom katu Doma kulture Galženica.

Ako još ne znate što je uopće debata, kako izgledaju radionice i što se s debatom sve može postići, ovo je savršena prilika da vidite kako to izgleda, a ako vas zainteresira, možete istu večer i upisati radionice Debatnog kluba Velika Gorica.

- Tražimo mlade koji žele naučiti izraziti svoje stavove, naučiti mnogo o opće važnim temama, pripremiti se za budući studentski život, poboljšati komunikaciju, sudjelovati na natjecanjima i pokazivati stečeno znanje – kaže voditeljica Debatnog kluba Velika Gorica, Katarina Drvodelić.

Osim što stvaraju siguran prostor za duboke rasprave, debate nude mogućnost za učenje o različitim temama i šire vidike, a uz to poboljšavaju komunikacijske sposobnosti i smanjuju strah od javnog nastupa.

- Kroz šest godina rada sa srednjoškolcima na debati prepoznajem njihov razvoj, posebice kada dođu od prvog razreda srednje škole. Vidi se njihovo poboljšanje u komunikaciji, u odnosima, mnogi su čak popravili ocjene ili se ipak odlučili upisati fakultet mada to u početku nisu željeli – govori Katarina Drvodelić, a ističe da napredak nerijetko primjećuju i roditelji.

Debata nije samo za one srednjoškolce koji su inače voljni puno pričati, već i za one sramežljive koji možda tek uče kako se malo otvoriti. Debata bi im upravo u tome mogla pomoći jer se kroz radionice provode i različite aktivnosti rješavanja treme, stresa i drugih poteškoća. Jedino što se od srednjoškolaca traži jest da budu spremni učiti i doći otvorenih umova.

- Tolerancija nam je glavna premisa na debati tako da radimo različite teme - od onih o kojima se i sada može čitati, do onih kod kojih smo bili sigurni da se više nema što raspravljati. Ideja je ponuditi novu vrstu aktivnosti omogućava razvijanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina te formiranje kritičkih stajališta o društveno važnim i aktualnim temama - govori voditeljica Drvodelić te podsjeća kako iz godine u godinu imaju sve bolje rezultate te da su se sada već dva puta plasirali na Državno natjecanje iz debate.

Na ogledni sat dođite bez obaveza i saznajte kako izgleda siguran prostor za izlaganje vlastitih stavova i nadmetanje u kvalitetnim raspravama.

 

Podijeli