°C 14

Klinci iz Hribara pripremali štrukle i žgance, savladali i pravila bontona

15.05.2019.

Romana Šimek

Edukativna muzejska akcija i to 24. po redu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja  (18.4.-18.5. 2019) obilježena je i u Muzeju Turopolja. Djelatnici Muzeja Turopolja odlučili su održati radionice i predavanje na temu hrane i prehrane, a kako su prethodno surađivali s učenicima i djelatnicima Osnovne škole Nikole Hribara u provedbi nekih aktivnosti vezanih uz Erasmus Project –Our culture European heritage odlučili su upravo njih pozvati na sudjelovanje u pripremanju tradicionalnih turopoljskih jela.

Profesorice Marija Patrlj i Irena Gimpelj Gal radosno su se odazvale na suradnju te zajedno sa svojim učenicima 3.d, 4.a i 4. b razreda formirale prvu grupu, a s učenicima 5.a i 7.b razreda drugu grupu učenika. Radionice su provedene u Centru za djecu, mlade i obitelj u Velikoj Gorici pod stručnim vodstvom profesorice Mirne Trumbetaš, djelatnice Srednje strukovne škole u Velikoj Gorici koja je s djecom  kroz četiri radionice pripremala štrukle i bijele žgance, a kustosica Maja Ergović iz Muzeja Turopolja učila ih pravilima bontona: kako postaviti stol, kako se služiti priborom, kako jesti te kako dati na znanje da smo gotovi s jelom.

Djeca su uživala, a nakon degustacije i zapisala recepte kako bi ih mogli sami pripremati kod kuće. U Muzeju će se održati i predavanje o pravilnoj prehrani 16. svibnja u 11h na kojem će također sudjelovati sudionici radionica i njihovi profesori. Svi zajedno se nadaju da će ovakvih lijepih radionica još biti, te da će se suradnja nastaviti , a to su potvrdili dajući ovoj akciji čistu desetku.

Galerija slika

Klinci iz Hribara pripremali štrukle i žgance, savladali i pravila bontona Klinci iz Hribara pripremali štrukle i žgance, savladali i pravila bontona Klinci iz Hribara pripremali štrukle i žgance, savladali i pravila bontona Klinci iz Hribara pripremali štrukle i žgance, savladali i pravila bontona Klinci iz Hribara pripremali štrukle i žgance, savladali i pravila bontona Klinci iz Hribara pripremali štrukle i žgance, savladali i pravila bontona