°C 18

Kobilić: Trodnevnica na čast Gospi Karmelskoj

16.07.2020.

Ivana Ćurić

Današnji blagdan Majke Božje Karmelske posebno će se obilježiti u Kobiliću i to trodnevnicom koja započinje večeras, a završava u nedjelju svečanim misnim slavljem.

Svete mise na čast Gospi Karmelskoj bit će u četvrtak, petak i subotu 16., 17. i 18. srpnja s početkom u 19:30 sati. Dodajmo kako će od 19 sati biti molitva krunice te mogućnost za svetu ispovijed.

Ovaj blagdan vezan je za početke karmelićanskog reda. Brdo Karmel nalazi se u Palestini, uz obale Sredozemnog mora gdje se od davnina nalazilo svetište, a gdje je prorok Ilija živio u samoći i molitvi.

U križarska vremena na Karmelu je živjela skupina pustinjaka, prvi karmelićani. Jednome od njih, Šimunu Stocku, koji će kasnije postati svetac, početkom 13. stoljeća na Karmelu se ukazala Majka Božja i dala mu škapular, znak odanosti Bogu i zaštitu od nagle i iznenadne smrti.

Škapular je izvorno dio gornje odjeće koju nose neki redovnici, pa i karmelićani, i sličan je dugoj pregači koja se proteže od vrata do poda, ispred i iza redovničkog habita. Kasniji karmelski škapular, koji i redovnici i vjernici laici, sastoji se od dva komada konopca na koje su s prednje i stražnje strane pričvršćene religiozne slike. Škapular se nosi kao poseban znak Marijine nazočnosti i pomoći. Karmel predstavlja sliku Božje nazočnosti, koja se posredno ostvaruje preko Blažene Djevice. Bog na nositelje škapulara preko Marije izlijeva obilje svojih milosti, a po tome je ovaj blagdan u narodu i poznat kao škapularsko proščenje.