Novosti Sport Događanja

Kravarsko obilježilo Dan općine

18.09.2023. / Ivana Ćurić

Križevo ili, liturgijski, Uzvišenje svetog Križa blagdan je župe Kravarsko, ujedno i dan općine. Prigoda je bila to da se na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća još jednom zahvali svima koji su pomogli u sanaciji posljedica petrinjskoga potresa, koji je osjetne štete nanio i na području Kravarskog. Od oko tisuću objekata, koliko ih ima u naseljima ove općine, u potresu je bilo oštećeno njih 580. Stradao je i simbol općine - župna crkva Uzvišenja svetog Križa, koja je bila toliko oštećena da je morala biti srušena. Na njezinu mjestu, za svega 15 mjeseci, sagrađena je nova.

„Na početku bio sam skeptičan, no kada sam vidio entuzijazam i zajedništvo zaključio sam da gradnja nove crkve mora krenuti. Bio je to primjer civilnog i crkvenog zajedništva. Zahvala županu Stjepanu Kožiću što je Županija dala tolike novce, zahvala potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu, zahvala premijeru... Ovo što se dogodilo u Kravarskom ne događa se svugdje. Potrebno je da više budemo jedni s drugima...“, poručio je sisački biskup mons. Vlado Košić.

Vlado Kolarec, načelnik Kravarskog, rekao je da je vrijeme nakon potresa za Općinu bilo veliki ispit.

„Svakodnevno smo pružali pomoć stanovnicima kako bi se mogli vratiti u svoje kuće. A i oni sami sanirali su veliki dio štete. Uloženo je oko 7 milijuna eura u sanaciju prometne infrastrukture i oko 2 milijuna eura u sanaciju objekata javne namjene. Bez pomoći države i posebno razumijevanja župana i Zagrebačke županije to ne bi bilo moguće“, rekao je Kolarec. Naglasio je da jedinice lokalne samouprave nikada kao danas nisu imale na raspolaganju toliko sredstava od strane Vlade RH.

Župan Stjepan Kožić, kojemu je na sjednici dodijeljena zahvalnica Općine za doprinos njezinom razvoju i pomoći u obnovi nakon potresa, rekao je da je Županija uvijek bila uz ovu, kao i druge male općine, a sve zbog ravnomjernog razvoja. I on je naglasio da, zahvaljujući Vladi RH, nikada nije bilo više novca, koji se pametnim projektima treba iskoristiti.

Pozdrave potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda prenio je državni tajnik Ministarstva branitelja Darko Nekić.

 

(Izvor i foto:Zagrebačka županija)

Galerija slika

Kravarsko obilježilo Dan općine Kravarsko obilježilo Dan općine Kravarsko obilježilo Dan općine Kravarsko obilježilo Dan općine

Podijeli