°C 13

Kreće Turbooks! Na mali velikogorički književni festival stižu tri velika književna imena

15.10.2019.

Petar Brnada

Na ovogodišnjem izdanju malog književnog festivala Turbooks koji započinje sutra očekuju vas tri zanimljiva književna druženja.

Naime, ovogodišnji gosti su Julijana Matanović, Pavao Pavličić i Ivana Šojat. -Posebno smo ponosni što će se u ulozi moderatorica ovih književnih susreta naći velikogoričke književnice Jasminka Tihi-Stepanić i Željka Horvat-Vukelja, što će ovim književnim razgovorima dati novu i zanimljivu dimenziju. Pozivamo vas na tri dana knjige, čitanja i druženja-poručuju organizatori dodavši da iako ćete neke od knjiga ovih autora moći kupiti i na samim književnim događanjima, svakako ne zaboravite ponijeti i vlastite primjerke koje već imate kod kuće.

U srijedu, 16. listopada, s početkom u 19 sati, prva večer festivala rezervirana je za druženje s književnicom Julijanom Matanović. U razgovoru će naglasak biti na njezinoj najnovijoj knjizi “Ljuta godina”.

-Omiljena književnica, sa srcem uvijek na reveru, u knjizi kolumni „Ljuta godina: zapisi internetske novakinje“ donosi niz dnevničko-esejističkih zapisa i u svom nas prepoznatljivom emotivnom i neposrednom stilu ponovno oduševljava svojim pisanjem. Susret će moderirati književnica Jasminka Tihi-Stepanić- kažu iz Knjižnice.

Već idućeg dana, također s početkom u 19 sati, očekuje vas književni susret s Pavlom Pavličićem u kojem ćete imati priliku čuti više o njegovim recentnim i zanimljivim knjigama “Pohvala starosti” i “Pohvala tijelu”.

Pisac, književni teoretičar, profesor i akademik Pavao Pavličić nedavno je objavio impresivnu stotu knjigu u svom bogatom opusu – roman „Bakrene sove“ kojim se vraća fantastičnim korijenima svoje proze, ali i ostaje u žanru istražiteljskog romana na kakve smo navikli iz njegova pera. Kako dodaju iz Gradske knjižnice, s druge pak strane, esejističke knjige „Pohvala starosti“ i „Pohvala tijelu“ malo su koga ostavile ravnodušnim u vremenu kada se na nepoželjnost jednog i nesavršenosti drugog gleda prijekim pogledom. Kroz razgovor o smjeru njegova daljnjeg književnog opusa vodit će vas književnica Željka Horvat-Vukelja.

-Presretni smo što na zadnjoj večeri malog književnog festivala možemo ugostiti jednu od najvažnijih suvremenih hrvatskih spisateljica, osječku književnicu Ivanu Šojat, autoricu koja nas je oduševila svojim romanima “Unterstadt”, “Jom kipur” i “Ezan”. Dok je u „Unterstadtu“ opisivala povijest jedne osječke obitelji, dok se glavni lik “Jom Kipura“ borio s demonima zaostalima u njemu nakon domovinskog rata, dok je pred našim čitateljskim očima umirao pripovjedač „Ezana“ u nekoj udaljenijoj povijesti, čini se da je Ivana uvijek pisala prije svega o Slavoniji i njezinoj povijesnoj sudbini. Kroz razgovor s autoricom vodit će nas književnica Željka Horvat-Vukelja- kažu iz knjižnice u najavi susreta koji će se održati 18. listopada s početkom u 19 sati.

No, uz književna druženja 'za odrasle', program Turbooksa donosi sadržaj i za one najmlađe među nama.

-U sklopu malog književnog festivala Turbooks na književnoj matineji ugostit ćemo našu sugrađanku Željku Horvat-Vukelja. Svojim zanimljivim pričama i jedinstvenim pristupom zabavlja, ali i podučava djecu. Autorica je mnogih slikovnica, kratkih priča i igrokaza- najavljuju iz knjižnice program Tamburica vesela koji će započeti u srijedu u 10 sati.

I idućeg dana s početkom u 10 sati održat će se još jedan program, ovog puta pod nazivom 'Mrljek i Prljek u knjižnici.

Naime, tada na Dječji odjel stiže Jelena Pervan, autorica niza omiljenih dječjih slikovnica o medvjediću Hrkalu. Na književnoj matineji u sklopu malog književnog festivala Turbooks predstavit će svoje nove junake iz serijala slikovnica o Mrljeku i Prljeku.

I naposljetku, u petak s početkom u 14 sati, na Dječjem odjelu uslijedit će program pod naslovom 'Glazbena čudovišta' u sklopu kojega će gostovati Boris Klarić.

-Na zadnjoj književnoj matineji Turbooks festivala uz Borisa Klarića, mentora na Glazbenom učilištu Elly Bašić, te uz slikovnice Stanislava Marijanovića Kućna čudovišta s polaznicima radionice otkrit ćemo koja sve glazbena čudovišta žive u našim kućama i kako ona zvuče- poručuju iz Gradske knjižnice te vas pozivaju da im se pridružite.