
Kultiviranje znanja: održane radionice o očuvanju tradicijskih sorti sjemena i fermentaciji hrane
U sklopu projekta Kultiviranje znanja, udruga Naš centar je u subotu, 26. listopada, u Velikoj Gorici održala niz edukativnih predavanja i radionica posvećenih očuvanju tradicijskih sorti sjemena i fermentaciji hrane. Program se održao u prostoru VG Poduzetničkog inkubatora u suradnji s Gradom Velika Gorica te uz potporu austrijskih organizacija Arche Noah i Genetische Stiftung.
Radionice su bile namijenjene mladima, vrtlarima i nastavnicima koji vode školske vrtne programe, a na predavanjima Zrnca prošlosti, plodovi budućnosti i Tehnike očuvanja sjemena te radionicama Načini čišćenja sjemena i Fermentacija na suho sudjelovalo je 12 odabranih sudionika. Bila je to sjajna prilika za okupljanje i druženje raznolikih organizacija: OPG-ova, odgajateljica i učiteljica, članova društvenih vrtova i udruga te javnih ustanova.
Zbog oslanjanja na industrijsko hibridno sjeme, već je izgubljeno 90% tradicijskih sorti i 75% genetske raznolikosti u poljoprivredi, a ključ za očuvanje ovih vrijednih resursa je – edukacija. Upravo time se bavi udruga Naš centar i njezine članice Sendy Osmičević, Vera Gjokaj, Ivana Jagić Boljat i Lea Vene, posvećene poticanju ostvarivanja potencijala zajednice za pozitivne društvene promjene. Riječ je o kulturno-edukacijskom centru koji provodi edukativne programe i pokreće inicijative za održive, odgovorne i holističke promjene iz različitih područja življenja, poput ekologije, umjetnosti, odgoja, obrazovanja i turizma.

Carević: Baš se veselim da se vraćamo na domaći teren, moramo biti 'na milijardu posto', to je moja odgovornost i moj zadatak

Prilika za dobro djelo: Rujanska akcija darivanja krvi kreće u ponedjeljak

Kreću pripremni radovi za rekonstrukciju Ulice Braće Radić u Mraclinu

Derbi Dinama i Turopolja u Novom Čiču, Posavec u Leknenom s Rakovcem igra za vrh ljestvice

Slavko Goluža: Gorica je puno bolja ekipa u odnosu na prošlu sezonu

Stigla je Noć borilačkih sportova!
