°C 25

Kumičić najbolji na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva

25.05.2017.

ivana

Školski zborovi OŠ Eugena Kumičića nedavno su osvojili prvo mjesto u svojoj kategoriji na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva održanog u Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu.

Na Festivalu su se u tri kategorije: Mjuzikli, Mladi autori i Školska mjuza  natjecala djeca iz 23 osnovne škole iz cijele Hrvatske, a gotovo 600 djece predstavilo je svoje talente koje vrijedno razvijaju na nastavi glazbene kulture, u izvannastavnim glazbenim aktivnostima i u svoje slobodno vrijeme. Nimalo laku odluku o pobjedniku u svakoj kategoriji donio je stručni žiri kojem su se uime HDS ZAMP-a pridružili Goran Karan i Ante Cash.

U jakoj konkurenciji žiri je ipak morao odabrati pobjednike koji će osvojiti glavnunagradu. Ona je u kategoriji "Mladi autori" otišao zagrebačkoj OŠ Matija Gubec i Jadranu Mihelčiću. U kategoriji "Školska mjuza" glavnu je nagradu osvojila velikogorička OŠ Eugen Kumičić čija su dva zbora u nevjerojatnoj pozitivnoj energiji i živosti zajednički izvela, za svaki zbor izazovnu i zahtjevnu, pjesmu Balleilakka, pod vodstvom mentora profesora Mladena Ergića.

-Ostanite vjerni sebi i stvarajte ovako dobru glazbu. Uz vas, nema brige za hrvatsku glazbu- poručio je djeci Ante Cash.

Organizator Festivala, Glazbena udruga Opus, pokrenula je ovaj projekt 2015. godine s ciljem poticanja kreativnosti kod učenika i učitelja glazbene kulture u osnovnim školama i stvaranje novih kvalitetnih skladbi slobodnog sadržaja i stila. Osim HDS ZAMP-a, partneri Festivala su i OŠ Ivan Benković iz Dugog Sela i Školska knjiga.Raznolikost izričaja, tematika i žanrova i predanost djece da svoje skladbe i izvedbe što bolje predstave potvrdili su se i ove godine.

- Ovdje je i vrlo važna uloga nas, glazbenih pedagoga i učitelja, jer naša je zadaća prepoznati u djeci skrivene potencijale i omogućit im da ih razviju i iskoriste. Naš je cilj da upravo tu odgojnu ulogu glazbenih pedagoga u osnovnim školama potičemo i promoviramo, a ovakav festival je platforma na kojoj djeca mogu slobodno pokazati vlastiti rad i osjećati se kao oni pravi, životni pobjednici. Na našem Festivalu svi su nagrađeni. Sva djeca koja su doprinijela izvedbama (od solista, svirača, zborova, do scenografa i tehničara) dala su sve od sebe i svi su zaslužili nagradu- izjavila je ravnateljica Festivala Sandra Frančišković iz Glazbene udruge Opus.

 

Izvor i foto: ZAMP