°C 23

Mediteranska večer uz Stjepu Martinovića

19.04.2017.

ivana

Matica hrvatska Ogranak Velika Gorica ovog četvrtka, 20. travnja, počinje novi ciklus pod nazivom "Mediteranska večer". Na prvoj večeri gost će biti Stjepo Martinović, a susret počinje u 19 sati u Muzeju Turopolja.

Stjepo Martinović predstavit će se upravo objavljenom zbirkom priča Zrno papra u mortadeli te ranijim romanima, prijevodima, svojim šansonama i baladama i pjesmama mediteranskih autora bliskih njegovu senzibilitetu i tematskom rasponu… od Portugalaca i Španjolaca, do Francuza, Talijana i Grka.

Autor je rođen u arkadijskim Konavlima, odrastao u Cavtatu – kraju dodirnutom ilirskom, grčkom, rimskom, bizantskom kulturom i baštinom Dubrovačke Republike, u podneblju nadasve odnjihanim morem – Stjepo Martinović utkao je u svoj opus jeku legende, val i miris mitske pra-vode, sunca i stijenja, vjetra i galeba, makije i lozja, ribarskih mreža i cvijeća u pitaru.
 
Nakon uspješne novinarske karijere, 2009. odao se beletristici: dosad je napisao deset romana (jedan je u fazi grafičke pripreme, a još tri čekaju objavljivanje), pet kolekcija priča, te dvadesetak njih za natječaje u Hrvatskoj i susjednim zemljama, na kojima se uspješno potvrdio kao autor i ubrao barem po jednu nagradu godišnje, od „Slavića“, Broda priča i „Frana Galovića“ do „Turopoljske poculice“, Festivala fantastične književnosti REFESTICON, natječaja varaždinskog Muzeja anđela…