°C 18

Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara

14.10.2019.

Petar Brnada

Na svom terenu u Velikoj Gorici, mladi 'Turovci' proteklog su vikenda ugostili izviđače i učenike na 8. izdanju memorijalu “Nitko da ne dođe do prijatelj drag”, čime su se tako još jednom prisjetili svih onih koji su položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku.

-Domovinski rat i njegove junake, hrvatske branitelje, a osobito stradalnike i poginule ne smije se zaboraviti. Kako njegovo ime i djelo ne bi ostalo prepušteno zaboravu turopoljski skauti već osam godina zaredom organiziraju memorijal u čast Tihomira Tomašića – Tihice, Velikogoričanina, izviđača i hrvatskog branitelja koga je srce odvelo na najteže, vukovarsko ratište, te je nakon pada grada heroja odveden kao ranjenih iz Vukovarske bolnice i pogubljen na Ovčari. On je tek jedna od žrtava ratnog zločina okupatora u Vukovaru, gdje je na prostoru današnjeg memorijalnog groblja ekshumirano 938 tijela, te na Ovčari još 264 civila i hrvatskih vojnika- rekao je Alen Konjević, voditelj goričkih izviđača.

Kako je otkrio, i ove se godine u Velikoj Gorici okupilo oko 250 izviđača, skauta, učenika velikogoričkih osnovnih škola, Tihičinih prijatelja i roditelja velikogoričkih skauta, kao i oni sami kako bi kroz natjecanje i igru, ali i upoznavanje grada Velike Gorice, gradili i sačuvali uspomenu na Tihomira Tomašića.

-Došli su brojni prijatelji koji redovito dolaze na memorijal u Veliku Goricu, neki ove godine nisu došli, ali su zato došli neki koji do sada nisu bili, tako da je broj sudionika memorijal ostao isti kao i prethodnih godina. Onima koji nisu došli može biti žao, jer i ove je godine bilo fenomenalno (ne prema riječima domaćina, nego prema doživljaju sudionika koji su nas imali potrebu pohvaliti) i opet drugačije, da ne postane učmalo i dosadno. Tome je pridonijelo i lijepo vrijeme, sunčan i topao dan- kazao je Konjević dodavši da je većina aktivnosti održana na školskom-sportskom igralištu i u okruženju osnovnih škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića, dok je tek vatrogasni poligon postavljen pored obližnjeg vatrogasnog doma, a osmislili su ga i proveli članovi DVD-a Velika Gorica, stalni partneri TUS Tur.

Mladi izviđači natjecali su se u desetak disciplina među kojima su paljenje vatre, dizanje šatora, signalizacija Morzeovim znakovima, vezanje čvorova, orijentacija pomoću kompasa, prva pomoć, gađanje mete lukom i strijelom te pikadom, na poligonima ograničenih mogućnosti i s preprekama, a uz to im je ponuđeno da se međusobno ogledaju u potezanju užeta, skakanju u vrećama, odbojci s “plahtama”, te na zanimljivim poligonima koji su tražili njihovu spretnost, snalažljivost, vještinu i brzinu.

-Nakon što su odradili natjecateljski dio na školskom igralištu te nakon ručka gostima je ponuđeno da zarade dodatne bodove kroz laganu šetnju Velikom Goricom i upoznavanje grada. Zadaci su im bili pronaći biste Franje pl. Lučića, Vladimira Nazora, Stjepana Radića i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U istom su imali prigodu vidjeti i neke od najljepših gradskih parkovnih površina i trgova: Spomen park dr. Franje Tuđmana, Trg Stjepana Radića i šetalište s parkom Franje Lučića, pored Muzeja Turopolja. Prošetali su i do spomenika hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu s područja Velike Gorice te posjetili grob Tihomira Tomašića, a povratno su obišli župne crkve bl. Alojzija Stepinca sa spomenikom blaženiku, Navještenja bl. Djevice Marije, vidjeli gdje je smješteno Veleučilište Velika Gorica te razgledali kapelu sv. Lovre- otkrio je Konjević.

Ono što svakako treba istaknuti jest da su sudionici ovogodišnjeg memorijala uplatom sudioničke participacije dali svoj doprinos donaciji koju organizator prikuplja za kupnju sadnica i predstojeće pošumljavanje opožarenih područja Dalmacije.

-Turovci se na pošumljavanje u okviru akcije pod nazivom Boranka spremaju 27. listopada. Organizator ove akcije je Savez izviđača Hrvatske. Na tri požarišta u Splitsko-dalmatinskoj i jednom u Zadarskoj županiji u ovogodišnjoj Boranki zasađeno će biti oko 40.000 sadnica izvornih vrsta drveća – primorskog i crnog bora, čempresa, bagrema i pinije. U akciju će ove godine biti uključeno više od 4000 volontera. U prošlogodišnjoj Boranki zasađeno je 25.000 sadnica na opožarenim područjima Dalmacije- priopćio je Konjević koji je za kraj iznio i rezultate memorijala.

Kao jedine dvije ekipe u kategoriji Istraživača, pobjedu i drugo mjesto osvojili su članovi Odreda izviđača Okić. Također, samo dvije ekipe natjecale su se u kategoriji učenika, među kojima su ove godine bili uspješniji učenici OŠ Ščitarjevo, dok su odlični bili i nešto mlađi učenici OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice.

-U kategoriji izviđača najbolji na poligonima izviđačkih vještina bili su članovi Odreda izviđača Plavi pingvin iz Zagreba, koji su pobjedu prepustili drugima, a najbolje tri ekipe zahvaljujući dodatnim bodovima koje su osvojili obilaskom znamenitosti našeg grada, bile su ekipe iz Udruge skauta Savski gaj. Kod poletaraca najbolji su bili poletarci iz Savskog gaja, a odlični i malci iz Siska! Ova je subota bila jedan prekrasan jesenji dan koji su izviđači proveli na otvorenom, na svježem zraku, kroz igru i natjecanje u kome je rezultat bio najmanje bitan- završio je Konjević.

Foto i izvor: Turopoljska udruga skauta

Galerija slika

Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara Memorijal 'Tihomir Tomašić' okupio 250 izviđača: Mladi 'Turovci' po osmi put prisjetili se heroja Vukovara