Novosti Sport Događanja

Mladi Goričani pokrenuli Debatni klub

04.12.2016. / Nefertum IT
Radi se o projektu koji je inicirao nedavno otvoren Klub mladih u suradnji s timom debatantica – Josipom Vujević, Mijom Bušić, Katarinom Drvodelić, Moranom Popovčić i Katarinom Pranjić.

Vijećnica Pučkog otvorenog učilišta nikad prije nije zračila tolikom pozitivnom energijom. Smijeh, razmišljanje i sudjelovanje svih prisutnih u "brainstormingu" tek je uvertira pravom djelovanju Debatnog kluba.

Naime, kako bi prezentirale što je debata, djevojke su pozvale zagrebačku hip-hop grupu High5, poznatu po svojim provokativnim pjesmama. Samim time što su na gostovanje dovele ove zabavne i u društvu prihvaćene momke odaziv mladih bio je odličan!
Tema oko koje se debatiralo bila je: „Treba se zabraniti vulgaran sadržaj u glazbi.“

debatnikluba (3).jpg

Prije same debate, djevojke su pitale tko je za to da se zabrani, a tko je protiv. Zanimljiva stvar u debati je ta što nećete uvijek braniti svoje osobne stavove već ćete morati sagledati problem i s druge strane – pa su tako svi oni koji su bili za zabranu morali argumentirati zašto treba postojati sloboda izražavanja i obrnuto, oni koji su bili za slobodu morali su biti za zabranu.

debatnikluba (1).jpg

Tako se pola grupe High5, zajedno s polovicom sudionika borilo za slobodu izražavanja u pjesmama – kao negacijski tim, dok je druga polovica bila za zabranu vulgarnosti- afirmacijski tim. Morana i Mia su pomagale su afirmacijskom, dok su Katarina Pranjić, Katarina Drvodelić i Josipa pomagale negacijskom timu da smisle svoje argumente. Nakon smišljanja argumenata odigrala se mini debata.

Posebno je zabavno bilo gledati članove HIgh5-a kako debatiraju, obzirom da oni u svojoj glazbi koriste vulgarizme vrlo često.
Upravo sposobnost sagledavanja problema iz više kutova, najbolje se može naučiti i izvježbati debatiranjem. Osim toga, svaki stav treba imati dobre argumente, potkovane činjenicama što će sigurno navesti mlade da istražuju više o zanimljivim temama i saznaju možda neke stvari koje nisu naučili u školi.

debatnikluba (2).jpg

Putovanja, turniri na raznim državnim i lokalnim razinama te zanimljivi ljudi samo su još dodatni bonus koji se dobiva učlanjenjem u Debatni klub.  Ovog puta nije bilo pobjednika jer je debata bila samo probna i u svrhu prezentacije, a već od sljedećeg petka započinju prave debate i rad Debatnog kluba u Klubu mladih u Galženici od 19:30.

Podijeli