°C 24

Može i bez Hollywooda: Ne propustite reviju nagrađivanih nezavisnih filmova

22.05.2019.

Petar Brnada

Tradicionalna filmska revija Kina Gorica „Može i bez Hollywooda“ po 13. put na veliki ekran donosi Vam odabrane nezavisne, ponajprije europske filmove, koji su svoju kvalitetu potvrdili brojnim nagradama na svjetskim filmskim festivalima.

Kao i svaki puta do sada, riječ je o filmskim naslovima koji su intrigantni, zabavni, odlično režirani i odglumljeni, te su najbolji dokaz da itekako postoji kvalitetna filmska produkcija i izvan holivudskih studija.

Ovogodišnja filmska revija „Može i bez Hollywooda“ započet će u četvrtak, 23. svibnja, a potrajat će do 29. svibnja. Ulaz je, naravno, besplatan.

U navedenom periodu svakog će se dana od 21 sat prikazivati filmovi među kojima su 'Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari', 'Prije mraka', 'STYX, 'Lice', 'Tranzit', 'Teret' i 'Na putu'.

'Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari' naslov je koji prati priču mladog umjetnika koji planira rekonstruirati povijesni događaj iz 1941. godine tijekom kojeg je rumunjska državna administracija putem vlastite vojske odlučila etnički očistiti istočnu frontu. Koristeći beskompromisnu naraciju u maniri velikog Godarda, ovaj film demonstrira da počinjenje brutalnih zločina nije jedini put do barbarizma, već da se do njega može doći i zakržljalom savješću.

'Prije mraka' je mađarska drama, a radnja filma odvija se 1913. godine u srcu Europe, u Budimpešti. Mlada Irisz Leiter dolazi u mađarski glavni grad puna nade da će se zaposliti u legendarnom dućanu za prodaju ženskih šešira, koja je pripadala njezinim pokojnim roditeljima. Splet okolnosti i njezina potraga za odgovorima odvest će je sve do razloga nastanka Prvog svjetskog rata…

Njemačka drama 'Styx' priča je o Rike, 40-godišnjakinji, uspješnoj doktorici koja koristi jedva dočekani godišnji odmor kako bi ostvarila svoj san: sama otploviti od Gibraltara do Ascensiona, malog tropskog otoka u južnom Atlantiku. Premda u početku sve ide po planu, ona uskoro naiđe na teško oštećeni i izbjeglicama prenatrpani brodić na kojem se više od stotinu ljudi suočava s utapanjem koje neminovno stiže…

'Lice' je poljska drama u režiji Małgorzate Szumowske.

Jacek voli heavy metal i svog psa. Uživa u svojoj egzistenciji otkačenog nespretnjakovića u prilično uštogljenoj okolini, a mišiće dobiva zahvaljujući fizičkom radu na gradilištu na poljsko-njemačkoj granici gdje se upravo izgrađuje najveća statua Isusa na svijetu. Međutim, njegov život naglo se mijenja uslijed teške nesreće koju doživljava na poslu, a koja ga u potpunosti unakazi…

Njemačko-francuski film 'Tranzit' temelji se na istoimenu romanu Anne Seghers koji je napisala u egzilu tijekom Drugog svjetskog rata. U suvremenom Marseilleu susreću se izbjeglice iz onoga i ovoga vremena, a sve njihove priče zajedno tvore prostor trajnog tranzita.

Njemačke postrojbe su nedaleko od Pariza. Georg u zadnji tren uspijeva pobjeći u Marseille. U prtljazi nosi stvari komunističkog pisca Weidela koji si je oduzeo život u strahu od progona. Preuzevši njegov identitet kako bi dobio putne isprave, Georg u Marseilleu mora dočekati polazak svog broda. No kad upozna tajanstvenu Marie, planovi mu se mijenjaju.

'Teret' je naslov filma u kojemu glavni ulogu tumači naš poznati glumac Leon Lučev.

Vlada radi kao vozač kamiona tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine. Njegov je zadatak prevesti tajanstveni teret od Kosova do Beograda kroz nepoznato, ratom uništeno područje. Kad napokon obavi posao, zna da se morati vratiti kući i suočiti se s posljedicama svojih djela.

Belgijsko-francuska drama 'Na putu' prati razvedenu majku Sybille koja odlučuje povesti sina Samuela na putovanje kroz Kirgistan. Dok im društvo prave dva konja, majka i sin suočavaju se s veličanstvenim krajolikom, opasnostima, lokalnim stanovnicima i prije svega, jedno s drugim. Film se temelji na romanu Continuer uvaženog pisca Laurenta Mauvigniera.