Novosti Sport Događanja

Na 20. međunarodni festival tradicijskih glazbala dolaze gosti iz Europe i Srednje Amerike!

26.09.2022. / Redakcija

Ogranak Seljačke sloge Buševec priprema 20. međunarodni festival tradicijskih glazbala, a za ovaj jubilej pozvali su goste iz Europe i s druge strane Atlantika.

Tradicijska glazbala poseban su dio kulturne baštine svakog mjesta koji daje poseban pečat tradicijskoj glazbi. Bilo da se radi o „standardnim” instrumentima koje viđamo po orkestrima ili potpuno drugačijim instrumentima „specijaliziranim” za samo određenu vrstu glazbe, posebnim načinima sviranja, specifičnošću zvuka i glazbenim osobitostima daju posebnu boju glazbi svog podneblja.

Tako ćete od četvrtka, 29. rujna do ponedjeljka. 3. listopada u Buševcu i Velikoj Gorici imati priliku čuti zvukove tradicijskih glazbala Kostarike, Meksika, Češke i Mađarske, a bit će tu glazbala i iz raznih naših podneblja.

U četvrtak, 29. rujna u Područnoj školi Buševec u 20 sati predstavit će se glazbala Kostarike, Meksika, Mađarske i Hrvatske, a sljedeći dan u 11 sati zvukovi Češke, Kostarike i Meksika zaorit će ispred tržnog centra u Velikoj Gorici. Navečer istog dana organizira se u Etno zadruzi Buševec Buš-Kuš: Tequila i tortilja party” uz nastup grupa Cimarrona La Vaqueta iz Kostarike i Entramara iz Meksika.

Velika završnica održat će se u subotu, 1. listopada, a prvo ćemo se u 16 sati zagrijati pripremom tradicionalnih internacionalnih jela u šatoru iza Doma kulture koja ćemo u 18 sati degustirati. Nakon degustacije, u 19 sati uslijedit će u samom Domu kulture svečani koncert svih grupa:

spomenutih Cimarrona La Vaqueta iz Kostarike, Entramara iz Meksika, Mlada Dudačka muzika iz Češke, Ifju Dudlistak te Andor Vegh iz Mađarske, Pjevačka skupina Čevulja iz Škabrnje i Podravski cimbulaši iz Đurđevca predstavljat će raznoliku glazbu Hrvatske, a nastupit će i domaćini – Ogranak Seljačke sloge Buševec.

Nemamo sumnje da će glazba oduševiti i rasplesati brojne posjetitelje, a oni koji će nadobudno pljeskati za „samo još jedan bis”, sigurno će željeti otići i do Bjelovara gdje će se u nedjelju, 2. listopada održati 8. festival tradicijske glazbe Bjelovar u njihovom Domu kulture.

 

 

Galerija slika

Na 20. međunarodni festival tradicijskih glazbala dolaze gosti iz Europe i Srednje Amerike!

Podijeli