Novosti Sport Događanja

Na radionicama u društvenom centru Novo Čiče polaznici učili o fotografiji, izradi nakita i zdravoj prehrani

29.11.2021. / Maja Peranić

„Društveni centar Novo Čiče“ dvogodišnji je projekt sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda kojeg KUD „ČIČE“ provodi u partnerstvu s Udrugom „Zamisli“ i Gradom Velikom Goricom. Na samom početku projekta, 30. lipnja 2020. godine, održan je okrugli stol s lokalnim stanovništvo te predsjednicima udruga na kojem je, uz predstavljanje projekta, pružena prilika za iskaz interesa sudionika za teme i područja koje bi se obradile kroz 12 stručnih i edukativnih tematskih radionica. 

Prema očekivanju, radionica Fotografiranje i obrade fotografija mobitelom (22.9. i 23.9.), izazvala je najveći interes mladih, a voditelj Jakov Filip Čačija polaznike je najprije upoznao s funkcijama fotografske opreme. U praktičnom dijelu ponudio im je pomoć pri podešavanju glavnih funkcija fotoaparata (ISO, shutterspeed, tj. brzina zatvarača, otvor blende) te razne praktične savjete nakon čega su fotografirali razne objekte i dobili fotografije visoke kvalitete i individualnog umjetničkog izričaja. 

Vrijedna radionica međugeneracijskog karaktera bila je Osuvremenjivanje tradicijskog nakita (7.10. i 14.10.) zamišljena kao mjesto razmjene znanja i iskustva o nakitu iz vremena naših baka i prabaka te njezin prijenos na mlađe generacije. Uz voditeljicu Anu Azinović i asistenciju Gorana Postića koji je na raspolaganje dao veliki broj tradicijskog muškog i ženskog nakita iz vlastite zbirke (kraluž, škude, đunđ, sekanci, podgutnica, itd.), polaznici su za potrebe budućih nastupa folklorne pjevačke sekcije KUD-a „ČIČE“ korištenjem modernih materijala izradili suvremenu verziju tradicijskog nakita.

Poseban interes izazvala je radionica Zdrava prehrana (22.10. i 27.10.) kojoj je cilj bio osvijestiti važnost zdrave prehrane i potaknuti polaznike na određene promjene u shvaćanju hrane, njenoj pripremi i odabiru. Nakon uvodnog podsjećanja na vrste i ulogu mikro- i makrokronutrijenata te demistificiranje „zdrave“ i „nezdrave“ hrane, voditelj ugostiteljskog programa Branko Krkanić potaknuo je raspravu konkretnim primjerima jelovnika i praktičnim savjetima za svakodnevnu pripremu zdravih i uravnoteženih obroka.S počecima hladnijeg vremena i sezone grijanja prostora u kojima boravimo, organizirana je radionica Prevencija požara (8.11. i 15.11.) s dvostrukim ciljem: prevencije požara u domu, poslu i okolini, te pravilnog reagiranja u slučaju nesreće. U svojoj prezentaciji, tajnik DVD-a Novo Čiče Antonio Munjić, teorijski dio upoznavanja s opremom upotpunio je osobnim iskustvom s intervencija i savjetima za pravodobnu i pravilnu intervenciju za vrijeme požara, posebno istaknuvši važnost prijenosa ovih znanja na ukućane i susjede.

Do kraja svibnja 2022., „Društveni centar Novo Čiče“ planira provedbu radionica na temu uređenja vrta i tjelovježbe, te stručnih edukacija na temu stabala, stresa i glinenih posuda. Na sve aktivnosti ste pozvani, a sve konkretne informacije možete dobiti u KUD-u Čiče.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Kulturno umjetničkog društva „Čiče“ Novo Čiče.

tekst i foro: Valentina Čermak

Podijeli