°C 23

Naj pisma stigla su iz Koprivnice, Gorice, Dubrovnika, Belog Manastira...

10.05.2017.

ivana

Poznati su dobitnici natječaja "Pišem ti pismo", a nagrade u svim kategorijama dodijelit će se u subotu, 13. svibnja, uz Svjetski dan pisanja pisama (11. svibnja), u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica u 11.00 sati.

Dobitnicima će biti podijeljena priznanja te nagrade Hrvatske pošte koja je bila suorganizator natječaja i Gradske knjižnice Velika Gorica.

Ovogodišnji, šesti po redu, natječaj Pišem ti pismo… natječaj za naj pismo bio je otvoren za sudjelovanje od 27. ožujka do 5. svibnja 2017. Natječaj je raspisala Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja, sa željom da podsjeti na zaboravljenu komunikaciju putem pisama, ali i sa ciljem poticanja pismenosti i pismenog izražavanja.

Za sudjelovanje u natječaju trebalo je napisati pismo i poslati ga putem pošte. Ovogodišnji se natječaj odvijao pod motom „Zaljubljeni Šenoa i druge ljubavi“ i to povodom 150 obljetnice upoznavanja književnika Augusta Šenoe i njegove supruge, Velikogoričanke Slave pl. Ištvanić. Prvo Augustovo ljubavno pismo Slavi datirano je 27. ožujka 1867., a njihova je prepiska ušla u povijest kao jedna od najemotivnijih i najljepših u hrvatskoj književnosti. Kao inspiracija za pisma natjecateljima je mogla poslužiti Šenoina ljubavna priča, ali su mogli pisati i nekim svojim ljubavima…

-Ovogodišnji odaziv na natječaj bio je zaista velik te nam je tako pristiglo 57 pisama iz 24 grada: Rijeke, Dubrovnika, Osijeka, Delnice, Splita, Koprivnice, Trnovca Bartolovečkog, Rovinja, Sandrovca, Pule, Marije Bistrice, Zaboka, Siska, Varaždina, Ičića, Vinkovaca, Virovitice, Nove Gradiške, Belog Manastira, Samobora te iz Zagreba, Velike Gorice, Vukovine i Donje Lomnice. Zbog velikog broja pristiglih pisama te raznolikosti i zanimljivosti tema i osoba kojima su pisma bila upućena, žiri ove godine nije imao nimalo lak zadatak izdvojiti naj pisma.-poručili su iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Nada Mihoković Kumrić, književnica, te Ivana Grubačević i Lidija Badanjak, knjižničarke i djelatnice Gradske knjižnice Velika Gorica, odlučilo je o dobitnicima natječaja. Ove godine nagrađena su tri pisma u kategoriji odraslih i četiri pisma u kategoriji dječjih/omladinskih pisama. Pohvale će dobiti još po tri natjecatelja iz svake kategorije.

Na subotnjoj dodjeli nagrada bit će izložen dio postava s nedavne izložbe ljubavnih pisama Augusta Šenoe i Slave pl. Ištvanić u memorijalnoj Kući Šenoa u Zagrebu koji nam je za ovu prigodu ustupila kuratorica zbirke Šenoa Jasmina Reis, a Augustova pisma Slavici čitat će glavom i bradom – sam Šenoa!

 

Dobitnici nagrada su:


Kategorija odrasli:

 

1. Najdraža moja, napisala ANA JAKOPANEC, Koprivnica

2. Draga Slavica, napisao MARO JOVIĆ, Dubrovnik

3. Draga moja ljubavi, napisao BODAN KRAJNC, Velika Gorica

 

Pohvaljeni u kategoriji odrasli:

1. Usputni prolazniče, napisala Đurđica Stuhlreiter, Osijek

2. Najdraži, napisala TAMARA BOBIĆ, Viškovo

3. Slatka gospo, napisala SLAVA ROSANDIĆ, Zagreb

 

Kategorija dječja/omladinska pisma:

1.Draga Sanja Polak!, napisala LUCIJA STIPIĆ, Velika Gorica

2. Draga moja vijerna Ljube! , napisala KARLA PRLIĆ, Velika Gorica

3. Moderni moj Romeo, napisala Ivana Perović, Beli Manastir

 

Pohvaljeni u kategoriji dječja/omladinska pisma:

1. Draga Slavice, ljubljena moja!, napisala PAULA PFEIFFER RIMAC, Velika Gorica

2. Škola ljubavi, napisala IVANA MARKEŠIĆ, Nova Gradiška

3. Srednja škola Delnice, ukupno devet pisma – skupna pohvala za sudjelovanje – Krešimir Troha, Marta Kaloper, Ema Bukovac, Ivan Janeš, Zvonimir Mrle, Ida Glad, Ana Radošević, Petra Kruljac, Patricia Petrović

 

Ove godine odlučili smo dodijeliti i posebnu nagradu za estetski najljepše pismo. Dobitnica je:

1.       Dragi moj Auguste, napisala LUCIJA ŽIROVIĆ, Velika Gorica