°C 3

Nastja Kulović u knjizi 'Kud si krenula?' govori o odrastanju s dijagnozom koja je ubrzo postala i njena

05.02.2020.

Romana Šimek

Nastja Kulović, autorica knjige “Kud si krenula?” stiže u Gradsku knjižnicu Velika Gorica. Riječ je o autorici koja kroz perspektivu dviju sestara, kroz vlastito iskustvo progovorila o ovoj bolesti multiple skleroze i učincima koje ona ostavlja na razne aspekte života.

Istinita životna priča temelji se na iskustvima autorice koja je prvo dvadeset godina pratila borbu svoje sestre s ovom okrutnom bolešću, da bi zatim, kao novopečena mama djevojčice, i sama dobila istu dijagnozu. Nastja Kulović ovom je knjigom ispisala ne samo stranice o bolesti, nego i priču o obitelji, o životu, o sudbini te ostvarila i svoju životnu želju – da stvara pišući.

Svoju knjigu predstavit će u utorak 11. veljače 2020. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, u Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37 s početkom u 19 sati.

Autorica naglašava kako knjiga nikako nije priručnik za oboljele od te bolesti već je to priča o onome o čemu se rijetko govori – o transformaciji koju jedna/svaka obitelj doživi kroz bolest. Knjiga otvara mnogo tema: život s bolesti, staklenu djecu, raspad obitelji, odabir vlastitog puta, preuzimanje odgovornosti za život, otkrivanje i življenje vlastite svrhe…

-Ljudi su željni iskrenih priča s kojima se mogu poistovjetiti. Žele se prepoznati, žele znati da nisu usamljeni i žele, najviše žele ono što želim i ja – da jedni drugima pričamo priče. Žele da se skriveno otkrije, da se prestanu sramiti: bolesti, neuspjelih odnosa, pukotina svoga srca... Onima do kojih vam je najviše stalo poklonite "Kud si krenula?". Priča je uvijek najbolji poklon, pogotovo kad otkrijemo našu vlastitu", poručuje Nastja.

Tko je Nastja Kulović?

-Ja sam Nastja Kulović, rođena prije trideset šest godina u Sisku da bih bila spisateljica. Većinu sam svojega života provela ne prihvaćajući darove koji su mi dani pri rođenju pa je ovo moja prva objavljena (iako ne i prva napisana) knjiga. Da bih objavila knjigu, morala sam se prestati skrivati, blokirati svoju kreativnost i šutjeti onda kada mi se riječi natiskuju u grlu.

Da bi drugi vidjeli mene koja sam odrastala kao stakleno dijete, ali da bih se i ja sama vidjela, morala sam dobiti dijagnozu multiple skleroze, baš one od koje je bolovala moja sestra i ostati bez vida na oku, a onda preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i svoj život.

Ovo je knjiga o različitim putovima kojima možemo ići do krajnjeg odredišta. Zato sam se pitala isto ono što me pitala i Multipla Skleroza: kud sam krenula umjesto kamo sam krenula. Greška u naslovu je namjerna. Ovo je moje priznanje svemu onome što je prethodilo da bih mogla jednostavno reći: Ja sam Nastja Kulović, spisateljica-. poručuje.

Knjigu možete kupiti u Planetopiji, ima je i u njihovoj web knjižari.

-I uvijek direktno od mene, s posvetom, za to pošaljite poruku. Ideja koja se sve više širi s oduševljenjem - da knjigu kupite za nekoga, a ja mu pošaljem direktno doma, kao iznenađenje, s posvetom. Hvala svima koji su kupnjom knjige do sada podržali ostvarenje mog spisateljskog sna-, poručuje Nastja Kulović.


foto: Facebook/Kud si krenula?