°C 21

Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!"

11.04.2020.

Redakcija

Instagram je danas jedna od najčešće korištenih društvenih mreža u Hrvata, platforma šarolikog foto sadržaja. Mnogi ju koriste, zabavan je - ali i koristan, jer možete naći recepte, dobiti ideju za odjevnu kombinaciju ili sljedeće putovanje, početi vježbati, naletiti na foru koja mami na smijeh do suza. Tako smo i mi naletili na svestranu sugrađanku Nikolinu Dianežević, koju mnogi prepoznaju po kulinarstvu. No, Nikolina je tijekom godina razvila i druge afinitete, poput zdravog načina života, prakticira jogu, vježba, i dalje kuha, ali malo zdravije gastro varijante. Trenutno  se nalazi u izazovnoj situaciji, jer je u doba pandemije 'zapela' na Baliju, ali je našla vremena da nam otkrije ponešto o sebi, ljubavi prema putovanjima, hrani, rekreaciji, motivira i udijeli pokoji životni savjet! 

Listavši po tvom šarolikom instagram profilu naletjeli smo na mnogo fotkica hrane i recepata. Kako je počela tvoja kulinarska priča?

Kuham od kad znam za sebe. Ljubav prema kulinarstvu rodila se vrlo rano, oko 11. godine života kada sam, igrajući se u kuhinji, pronašla maminu knjižicu s receptima. Bila je to ljubav na prvi pogled. Zato sam i upisala nutricionizam na prehrambeno - biotehnološkom fakultetu. Tri godine nakon toga upisala sam prekvalifikaciju za kuhara na POU u Zagrebu, a poslije toga i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu - pogađate - smjer Gastronomija! Kroz kuhanje razvila se i moja druga velika ljubav - fotografija. U fotografiji sam, a spojivši svoje dvije strasti dobila priliku i zarađivati od onoga što volim raditi. Moj posljednji posao, kojem se nadam vratiti i ove sezone bio je na katamaranu, gdje sam kuhala gostima iz cijelog svijeta i istodobno plovila najljepšim destinacijama našeg divnog Jadrana, spojivši još jednom svoje dvije ljubavi - kuhanje i putovanja.

Što najviše volim pripremati za jelo? Prije dvije godine krenula sam i sa svojim fitness  putovanjem, završivši edukaciju za fitness trenera. U tom periodu odlučila sam prijeći na zdraviju i nutritivno vrjedniju prehranu te si dati u zadatak pokazati ljudima da pravilna, zdrava prehrana ne mora biti bezukusna, upravo suprotno. U mnoštvu raznolikog povrća, žitarica, voća ali i zdravijih varijanti deserata, kojih se nikako nisam htjela odreći čak ni na svojom fitness putovanju! Takvu prehranu najviše preferiram. Prije godinu dana postala sam vegetarijanka. Obožavam tajlandsku i vijetnamsku prehranu, i uvijek nastojim “pokupiti” što više novih recepata na svojim putovanjima. Često isprobavam nova jela, zatvorim se u kuhinju i jednostavno – stvaram!

Na instagramu te trenutno prati PREKO 6 tisuća ljudi, kako je krenula tvoja influencerska priča? Može li se živjeti od toga? Je li teško kreirati sadržaje i fotkati sve?

Na mom IG profilu o putovanjima zasad me prati oko 6.600 ljudi. Odlučila sam pokrenuti i zaseban profil sa zdravom klopicom, budući da na jednom objavljujem isključivo svoje recepte i fitness sadržaj. Bez obzira na to, ne bih se nazvala influencericom - preferiram naziv 'kreator sadržaja'. Naime, ne živim od sponzoriranih postova na Instagramu, no on mi svakako služi kao svojevrsna platforma za marketing i prikaz svog rada, na temelju kojeg me onda kompanije često kontaktiraju vezano za suradnje. No, u Hrvatskoj je ponekad još uvijek teško zarađivati na tome-. Vani je situacija što se toga tiče puno bolja jer se sve više uviđa važnost kreiranja sadržaja za razne medije.

Prvo si bila na Tajlandu, sada na Baliju, gdje ti je najdraže putovati?

Davno sam otkrila svoju veliku strast prema putovanjima. Dosad sam putovala u Grčku, Tursku, Zanzibar, Dubai, London i ostale europske destinacije, ali uvijek u društvu. Moje prvo solo putovanje bilo je 2015. na daleki Tajland. Išla sam potpuno sama, bez agencije i bez ikoga svoga - i potpuno se zaljubila u tu zemlju i sve što ona nudi, znajući da ću se sigurno jednog dana vratiti. Tada sam ostala tri tjedna, a početkom 2019. ponovno sam kupila jednosmjernu kartu za Bangkok, bez ikakvog posebnog plana i programa, ostala sam 2,5 mjeseca u Tajlandu, te mjesec dana u Vijetnamu.

 

Ove godine sam napravila sličnu stvar kao i prošle - sredinom siječnja spakirala sam kofere, uzela nešto odjeće i svoj neizostavni fotoaparat i zaputila se put Azije, ponovno bez nekog pretjeranog plana. Mjesec i pol zadržala sam se u najdražem Tajlandu, živeći u Chiang Maiju, Paiju, te predivnom Koh Phanganu u kojem se jednog dana nadam trajnije nastaniti. Budući da sam kroz putovanja Azijom počela spiritualno buditi i graditi, zaljubila sam se i u yogu, te sam u ožujku ove godine iz Tajlanda odlučila doći na Bali gdje sam posljednjih mjesec dana živjela i pohađala školu za certificiranog učitelja yoge, što mi je već neko vrijeme bila želja.

Trenutno sam i dalje na Baliju. Stigla sam ovdje krajem veljače, a krajem prošlog mjeseca trebala sam letjeti za Zagreb. Zbog pojave pandemije, nakon dva otkazana leta s dvije različite avio kompanije, moglo bi se reći da sam malo zapela ovdje. Emiratesi su do daljnjeg otkazali sva svoja putovanja, a Qatar je prestao letjeti za Zagreb. Ponudili su mi opciju povratka preko Frankfurta, no karte su u rasponima oko 1500-2000 eura, a ti su novci npr. dovoljni za život u Aziji za barem 3 mjeseca. No, nadam se da sam 18.4. na putu kući!

 

Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - gotovo svugdje. Osim dalekih putovanja, također obožavam istraživati ljepote Hrvatske na dva kotača, na motoru kojeg sam si kupila prije dvije godine za svoj 30-ti rođendan.

Kakva je situacija s koronavirusom vani? Jesu li epidemiološke mjere strože nego u Hrvatskoj? Možeš li se vratiti kući?

Bila sam na Tajlandu dok je cijela priča oko korone tek započinjala. Za koronu nisam ni znala dok mi roditelji nisu javili. Situacija na Tajlandu nije bila zabrinjavajuća te sam najnormalnije nastavila svoj boravak tamo, bez ikakvog straha. Na Baliju je zasad situacija puno bolja nego u Hrvatskoj. Nema puno slučajeva, ali određene mjere se poduzimaju. Indonezija je zatvorila svoje granice za nove turiste, no smatram da epidemiološke mjere nisu ni upola stroge kao u kod nas. Zatvorilo se mnogo restorana i dućana, no život na ulici se i dalje odvija više-manje normalno. Svi su oprezniji, nose se maske i posvuda se nude dezinficijensi za ruke - ljudima se preporuča samoizolacija i to je ono čega se ja nastojim držati ovdje, no ukoliko na Baliju nastupi ozbiljnija situacija, nastavt će ogroman problem. Bali nema razvijen zdravstveni sustav kao Zapad, nedostaje mu kapaciteta za prihvat većeg broja ljudi.

Odlučila sam svoje vrijeme na Baliju iskoristiti na najbolji mogući način i biti produktivna - počevši kreirati recepte za svoju novu, 6. po redu kuharicu i ujedno - prvu koja će biti rađena isključivo po mom guštu, sa zdravom vegetarijanskom klopicom iz cijeloga svijeta, inspiriranu mojim putovanjima. Osim toga počela sam snimati i satove yoge za svoje pratitelje na instagramu, kako bi se u ovim vremenima svi malo više mogli posvetiti toliko potrebnim vježbama istezanja i opuštanja.

Vidimo da često uz divne fotke podijeliš i pokoji lifestyle savjet i mudrost.Koja je tvoja životna misao vodilja i zašto? Što bi poručila našim Goričanima u trenutnoj situaciji?

Teško pitanje! O temi životne misli vodilje bi se dalo puno pisati. upravo to se i  trudim raditi u svojim objavama, pisati iskreno što mi je u srcu i nadam se, motivirati druge. Imamo samo jedan život, zato ja svoj živim najbolje što znam, razvijajući svoje strasti, - sve u čem uživam. Možda najvažnija lekcija koju sam naučila u svom tridesetdvogodišnjem životu je ljubav prema doslovno svemu oko sebe (i sebi samima), srce ispunjeno dubokom zahvalnošću te pozitivan stav je zaista sve što nam je potrebno za sreću!

Čak i sada, u vremenima kakva teško da smo mogli očekivati ili zamisliti u našim najluđim snovima/noćnim morama, zapamtite da će sve biti u redu. Nakon što ovo sve prođe, puno ćemo više cijeniti sve one stvari koje smo naučili uzimati zdravo za gotovo. Moj savjet našim sugrađanima je: Iskoristite ovo vrijeme izolacije, radite na sebi i na onim stvarima za koje nikad niste imali vremena. Vjerujem da ćemo iz ovoga izaći kao bolji ljudi ako iskoristimo ovo vrijeme da se duboko zagledamo u same sebe i poradimo na sebi, svom načinu razmišljanja i životnim stavovima. Vježbajte kod kuće, krenite učiti jezik koji ste oduvijek htjeli, skuhajte novo jelo, uživajte u društvu ukućana za koje inače imate premalo vremena. Pomozite i susjedu, starijoj osobi ili bilo kome kome je pomoć u ovim vremenima potrebna. Vježbajte humanost! Ova pandemija je možda zapravo nova prilika koja nam je dana da ispravimo svoj odnos prema planeti, jedni prema drugima ali i prema samima sebi.

Za kraj, kakvi su ti planovi u budućnosti, gdje se vidiš za 3 godine?

Najkraće rečeno - vodeći svoj vlastiti yoga/healthy food/fitness/detox and meditation resort na Tajlandu ili Baliju, gdje bih pomagala ljudima u poboljšanju  kvalitete života. I naravno, uz to kuhajući u svom vlastitom restoranu u sklopu resorta i putujući kad god se za to ukaže prilika!

Na Instagramu ovu svestranu 32-godišnjakinju, inače iz Kurilovca, možete naći pod imenom nikolina.travellife i nikolina.fitlife. Nikolini želimo sretan povratak u Hrvatsku, i još puno avanturističkih putovanja u budućnosti! 

Galerija slika

Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!" Nikolina Dianežević: "Ako me pitate gdje mi je najdraže putovati, odgovor je - SVUGDJE!"